Et enda bedre «Grand Theft Auto IV»

Nå kan også pc-brukere slå seg løs.

Se bilder fra spillet!

DA «GRAND THEFT AUTO IV» ble utgitt på konsoll tidligere i år, maktet spillet å imponere oss kraftig.

Spillet var stort, pent å se på - og selv om man kanskje ikke har vendt tilbake for å gjøre like mye ugagn i månedene som har gått siden slippet, var historien om østeuropeiske Niko Bellic såpass omfattende og bra at vi rullet terningkast seks.

Når «GTA IV» nå er ute på pc, er historiedelen i spillet i bunn og grunn klin likt som konsollversjonen. Dersom du ikke har kjennskap til den fra før, anbefaler jeg at du leser anmeldelsen av konsollversjonen - alt som står der, gjelder også for pc-utgaven.

DET VI SKAL TA for oss her, er hva pc-versjonen av «GTA IV» har som konsollfolket kan se langt etter. Og det er faktisk ikke lite, kan det vise seg.

Pc-brukere som er vant til å bruke tastatur og mus kan glede seg over en finslepen manuell sikting når man skyter, noe som er perfekt for musbruk men ikke er like effektivt på konsoll - der man i større grad baserer seg på autosikting i skytescenene.

Det er imidlertid ikke på alle områder mus og tastatur er best i spill som «Grand Theft Auto». Når man går gatelangs er det greit nok å navigere seg rundt, men i kjørescenene merker jeg at konsollenes håndkontroller er å fortrekke.

Godt er det derfor at Rockstar har lagt til rette for at du enkelt og greit kan koble en Xbox 360-håndkontroller, dersom du har, til pcen. Det er null problem å veksle mellom de to styringsformene nøyaktig når du vil, og all hjelpetekst eller knappeanvisning vil automatisk tilpasse seg hvilken styringsform du sist var borti. Dermed kan du enkelt bytte mellom håndkontroller og mus/tastaur fortløpende, etter hva du selv synes er mest behagelig og effektivt.

1

NOE SOM IKKE er like enkelt og greit fra start, er hvordan spillet oppfører seg på maskinen din. Kort og greit: «Grand Theft Auto IV» har noen bestialske maskinkrav, og det finnes neppe en hjemme-pc som ennå klarer å kjøre spillet med alt stilt inn på maks.

Min snart ett år gamle topp-pc måtte faktisk ned til en femtedel av maksnivået på detaljer for at det skulle flyte noenlunde greit, og selv da oppleves det enkelte rykk og napp om maskinen får mye å jobbe med.

Til tross for de forholdsvis lave innstillingsnivåene ser spillet fortsatt helt fantastisk ut, og overstiger konsollversjonen på de fleste områder (bortsett fra enkelte problemer med bygninger som dukker opp litt for nærme spilleren).

Du kan altså forvente deg en liten omgang med flikking i innstillingene før ting sitter som det skal - autoinnstillingene er med andre ord ikke til å stole på. Om bare dette var like enkelt som på konsoll, hadde pc-spilling kanskje fått hakket fler tilhengere ...

«GTA IV» ER ET av de få pc-spillene som er knyttet opp mot Games for Windows Live, noe som betyr at du må ha en spillerprofil av samme type som man har på Xbox Live. Dette betyr også at du vil få achievements for din innsats i spillet, for de mange av oss som setter pris på sånt.

Integrasjonen mot GfW Live er pusset opp mange hakk siden jeg sist opplevde i spill som «Halo 2» og «Shadowrun», og systemet ligger lett tilgjengelig i bakgrunnen, uten å vekke mer oppmerksomhet enn ytterst nødvendig.

Du må imidlertid også lage deg en profil på Rockstars egne nettjeneste Social Club for å spille «GTA IV» på pc. Og det er via denne tjenesten vi finner noe av det som gjør spillet hakket mer unikt og interessant enn det man får oppleve på konsoll.

NÅ KAN DU NEMLIG ta opp snutter fra spillet enkelt og greit ved å trykke F2 mens du spiller, for deretter å redigere disse i en egen videoregi-modus i spillet.

I denne modusen har du så mange muligheter til å redigere klippene dine at det unektelig skal bli spennende å følge med på tv-tjenesten til Rockstar Social Club i tiden framover.

Brukerne kan også rendre filmene i både 720p og 1080p til egen harddisk, for å bruke dette videre i egenredigering eller annet. Litt dumt er det at alle filmene er grundig vannmerket, men man kan vel ikke få i både pose og sekk. For et eksempel på hvordan et redigert klipp kan se ut, se videoen i toppen av anmeldelsen - alt som er gjort i den videoen er gjort inni selve «GTA IV».

Et lite aber med opptaksmuligheten er at du ikke har full kontroll over hva det faktisk er du tar opp. Ideelt sett skal du ta opp de siste 30 sekundene fra før du trykker F2-tasten, men erfaringen tilsier at denne tiden varierer veldig avhengig av hvor mye maskinen har å jobbe med. I tillegg har jeg opplevd at opptakene ikke lagres overhodet.

Fraps kunne jo vært et sikrere alternativ - men da får du jo ikke tilgang på regi-verktøyene som lar seg styre kameravinkler og slikt ...

ET AV DE STØRSTE høydepunktene ved å spille et «GTA»-spill er alltid musikksporene som dukker opp hver gang du setter deg inn i en bil.

Også i pc-utgaven av «GTA IV» er radiokanalene stappfulle av ypperlig musikk, akkurat som i konsollversjonen. Men her er det også lagt til en ny radiokanal ved navn Independent FM, som blander dj-preik og hysteriske reklamer med din musikk. Det eneste du må gjøre er å lempe det utvalget mp3-filer du selv ønsker over i en egen katalog på harddisken, og vips - sangene dukker opp i spillet på en litt mer integrert måte enn vi er vant til med tilsvarende funksjon i andre spill.

Riktignok vil du få tyn av programlederne for musikksmaken din underveis, men det er unektelig en viss glede å finne i å råkjøre gjennom Liberty Citys gater med favorittmusikken på radiohøyttalerne.

DER DET VAR MORO å spille mot andre over nett i «GTA IV» på konsoll, er det enda mer glede å finne i flerspillerdelen på pc.

Maksantallet på spillere er doblet fra 16 til 32 på hvert brett, noe som gjør de kaotiske rundene mer forlokkende når det kanskje ikke er nok sandkassemoro å hente i historiedelen av spillet. Her finnes alle mulige former av væpnet kamp, men også grunnlag for hysterisk billøp og generell herjing. Herlige greier.

Noen syntes det kanskje var litt lite muligheter for generelle sprell utenom historiedelen da de spilte «GTA IV» på konsoll. De vil nok synes det også i pc-utgaven, siden det ikke er forandret noe i selve spillet. Men siden vi nå befinner oss på pc-plattformen, der det er større tradisjon for brukermodifisering av spill, er det kanskje lov å håpe på at noen tar grep og skaper nytt innhold på egenhånd?

HAR DU EN KRAFTIG nok pc, og ennå ikke har opplevd hvordan det er å sno seg gjennom timene i «GTA IV»-versjonen av Liberty City, er det altså ingen grunn til å vente (med mindre du er sensitiv for SecuROM-beskyttelsen som dessverre følger med spillet).

Det er flerfoldige timer med topp underholdning å hente i spillet - og kanskje også utenfor, dersom videoredigeringen bærer frukter i tiden framover.

Et enda bedre «Grand Theft Auto IV»