Et enda sprøere møte med Sam & Max

Klart for ny runde med frilanspolitiet.

|||NÅR VI NÅ HAR NÅDD tredje sesong med de episodebaserte fortellingene om frilanspolitidyrene Sam og Max, er forventningene store.

I forrige sesong fant den munnrappe bikkja Sam og rabiate kaninen Max toppformen, noe som beviste at utvikler Telltale Games virkelig er inne på noe med sine små spillmunnfuller på tre-fire timer hver.

Høstens gjensyn med Guybrush Threepwood i «Monkey Island»-episodene  understreket også hvor komfortable Telltale er med moderniseringen av gamle eventyrspillklassikere fra LucasArts.

MYE ER VED DET VANTE når vi nå igjen får styre Sam og Max - men svært mye er også annerledes.

Episoden starter med et brak, bokstavelig talt, når de to befinner seg bak lås og slå i et utenomjordisk romskip på god vei til å ødelegge New Yorks gater - og resten av jorda også, for sikkerhets skyld.

HER FÅR DU
fra første øyeblikk tilgang på en rekke helt nye spillelementer, takket være Max' nyvunne overnaturlige evner.

Han kan blant annet teleportere seg til andres telefoner, ta formen til enkelte gjenstander og forutse fremtiden - alt via et knippe tilsynelatende uskyldige leketøy.

Ganske snart blir det imidlertid klart at denne spillscenen er nettopp et glimt inn i fremtiden - når episoden egentlig starter kan vi derfor glede oss, i trygg forvissning om hva vi har i vente. Eller?

DE SOM HAR SPILT gjennom de tidligere episodene, har som meg kanskje savnet muligheten til å styre både Sam og Max. Det er noe Telltale nå har gjort noe med, ved å gi Max en mye mer aktiv rolle - han er ikke lenger bare en sidekick.

1

Når som helst kan du velge å hoppe over til Max, og du får da se omgivelsene i førsteperson, gjennom kaninøynene. Nederst på skjermen dukker det også opp en slags meny med de forskjellige overnaturlige evnene — disse blir flittig brukt gjennom spillets gang.

OGSÅ NÅR DU styrer Sam er ting litt annerledes. Ettersom spillet er laget for alt fra pc og Mac til PlayStation 3 og iPad, bruker du WASD- eller piltastene for å bevege deg rundt på skjermen.

Eventuelt kan du holde inn musknappen, noe som gjør at en virtuell styrespak dukker opp på skjermen. Det funger, vel ... helt greit.

NÅR DET KOMMER til selve humoren, er heldigvis alt ved det vante. Skuespillerne gjør en flott jobb basert på et svært gjennomført manus, der selv de minste kommentarene - eller nettopp akkurat disse - sørger for en jevn humring gjennom hele episoden.

Siden dette er første episode av totalt fem for denne sesongen, går riktignok mye av historien med til å legge grunnlaget for det som skal komme.

Likevel: Bruken av de nye spillelementene og møtet med den utenomjordiske gorillaen Skun'ka'pe er mer enn nok for å ønske mer. Mye mer!

Første episode av «The Devil's Playhouse» lanseres i morgen, og er kun mulig å kjøpe digitalt - for eksempel fra Telltalegames.com for pc/Mac-brukere, via PSN for PS3-eiere, eller via (foreløpig amerikanske) AppStore for de som har klart å få fatt i en iPad.

Et enda sprøere møte med Sam & Max