BØR STEMME RØDT: Vil man minske forskjellene i Oslo, så er Rødt er klokere valg enn MDG, skriver artikkelforfatterne. Foto: Roibu / Shutterstock / NTB Scanpix
BØR STEMME RØDT: Vil man minske forskjellene i Oslo, så er Rødt er klokere valg enn MDG, skriver artikkelforfatterne. Foto: Roibu / Shutterstock / NTB ScanpixVis mer

Politikk:

Et ensaksparti vil aldri kunne løse noe annet enn sin ene sak

Å kritisere Rødt for å «starte med verdens rikeste land» er kunnskapsløst, på det beste.

Meninger

«Vi er harde, men rimelige,» skriver Signe B. Johannessen, leder av Grønne studenter, om MDGs forhandlingsstrategi i Dagbladet 6. juli. Like etter valget i 2015 fikk vi høre at MDG ville trekke seg fra byrådet om det ble bygget så mye som én eneste meter mer E18, men det var vel rimelig, da, å bygge ut E18 Vestkorridoren som vil øke biltrafikken inn til Oslo. Mindre enn et år seinere stemte i alle fall Miljøpartiet for utbygginga.

Johannessen later til å mene at Rødt har god politikk, men hun fornekter seg likevel ikke i sin omtale av oss. Rødt sammenlignes med Trump, er schizofrene, har hatt en internasjonal «brainfart» (hjernefjert) og vil gjøre Norge til en del av Russland. Den påståtte «harde, men rimelige» linja til MDG kommer ikke spesielt godt fram i innlegget. Useriøst og usammenhengende passer bedre.

Noe politisk kritikk har Johannessen riktignok klart å flette inn i innlegget sitt. Hun påstår blant annet at Rødt står på sidelinja framfor å velge samarbeid i Oslo, men er tydeligvis ikke kjent med samarbeidsavtalen mellom Rødt og byrådspartiene som også MDG har signert. Denne avtalen handler ikke bare om at Rødt og byrådspartiene forhandler om budsjett, men også om politiske saker som at barnehager og sykehjem ikke skal kommersialiseres, at det skal bygges flere kommunale boliger og at boforholdene skal bedres, at Oslo skal følge ILO-konvensjon nr. 137 i havna og flere andre saker. Johannessen kan finne avtalen på nett, om hun er interessert.

Det kan selvsagt være at blokkuavhengige MDG kunne fått like mye sykkelvei og reduksjon av klimagassutslipp i et samarbeid med de borgerlige partiene, underligere ting har hendt, men da måtte de på kjøpet ha gått god for millionkutt i bydelene, økt betaling i barnehage og AKS, kommunalboliger som fortsetter å forfalle og færre ansatte i skolen, eldreomsorgen og helsetjenesten.

Å kritisere Rødt for å «starte med verdens rikeste land» er kunnskapsløst, på det beste. Mener virkelig Johannessen at vi ikke skal bry oss om alle de andre som bor i denne byen og de som kommer til dette landet? Det er mange i Rødt som jobber med internasjonale spørsmål og solidaritet, EØS-spørsmålet og Palestina-saken er bare to eksempler, men vi klarer likevel å se at det er ting vi må ta tak i her hjemme også. Og ikke bare klimaet, som enhver noenlunde fornuftig person kan se er på vei utafor.

Et ensaksparti vil aldri kunne løse noe annet enn sin ene sak. Innlegget fra Grønne studenter argumenterer utrolig nok for at man bør stemme på MDG framfor Rødt fordi de «kjemper for de svakestes rettferdighet innenfor dagens politiske system». Det er fint at bylufta du puster inn ikke er like forurensa som før, men hva hjelper vel det deg, om kommunalboligen du bor i har mugg og sopp i veggene? Folk lever i hverdagen, ikke på klimakonferanse, og har flere basale behov enn luft.

Men om dette er nok vi i Rødt og MDG enige: barna våre vil vokse opp i en farligere verden på grunn av global oppvarming. Derfor haster det å bygge opp grønne næringer i takt med at vi trapper ned oljeindustrien. Norge må vise at det er mulig å ha et velferdssamfunn uten å ødelegge miljø og klima. De som stemmer MDG, må gjerne fortsette med det. Men vil man minske forskjellene i Oslo, så er Rødt er klokere valg. En rød stemme er også grønn – Rødt jobber for at naturens tålegrenser skal sette rammene, ikke kortsiktig profitt.