LEDER

Et Equinor uten tillit

Equinor har ikke bare sølt bort 200 milliarder kroner, det har også sølt bort tilliten. Dette må få konsekvenser.

RYDDEJOBB: Administrerende direktør Eldar Sætre i Equinor. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
RYDDEJOBB: Administrerende direktør Eldar Sætre i Equinor. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Dagens Næringsliv (DN) har avslørt hvordan Equinor, tidligere Statoil, har tapt 200 milliarder kroner på sin satsing på olje og gass i USA. En av avisas kommentatorer har kalt dette Norges største industriskandale, og det er lett å si seg enig. Dette må få konsekvenser.

Equinor erkjenner saken, og legger seg flate. Det vil si - selskapet forsøker så godt det kan å framstille saken som en helt regulær historie om investeringer som ble gjort under andre forutsetninger og som uheldigvis har kastet dårlig av seg på grunn av fallende oljepris.

Det holder ikke.

Equinors forklaring svarer på ingen måte på de alvorlige og dokumenterte påstandene i DNs artikkel om elendig kostnadskontroll og sløsekultur. Ikke bare det, også inntektskontrollen (!) har sviktet. Pengene har rent ut i begge ender.

Equinor forsker altså å gjøre dette til en historie om strukturelle forhold som var utenfor selskapets kontroll, mens det i vesentlig grad ser ut til å dreie seg om strukturelle forhold ved selskapet selv. Kan vi ha tillit til Equinor etter dette?

Svaret på det er nei, ikke uten videre. 200 milliarder kroner kan ikke forsvinne fra Equinor i et utenlandseventyr uten at den største eieren, den norske stat, får en grundig redegjørelse hvor alle steiner snus. Hva visste styret, hva visste eierne, hvordan har selskapet informert underveis?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer