<strong>JORDSKJELV MED SMIL:</strong> Avtroppende forbundskansler Angela Merkel ( i grønt), og ny CDU-leder Annegret Kramp-Karrenbauer. Foto: AP / NTB Scanpix
JORDSKJELV MED SMIL: Avtroppende forbundskansler Angela Merkel ( i grønt), og ny CDU-leder Annegret Kramp-Karrenbauer. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

LEDER

Tyskland

Et europeisk jordskjelv

Med Angela Merkel på vei ut, er det stille seismiske bevegelser også i EU.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Et stille jordskjelv ryster tysk politikk i det forbundskansler Angela Merkel bukkes inn i historien som Tysklands ruvende eks-kansler. Det er noe underlig over bevegelsene. På den ene siden er det maktpåliggende for den nye nye partilederen i CDU, Annegret Kramp-Karrenbauer - AKK, for enkelhets skyld - at skiftet er tydelig nok. På den andre siden så skal skiftet gjøres så umerkelig og harmonisk som mulig. Det som skal skje, må skje, samtidig som man så godt man kan skal late som ingenting.

Det var i en artikkel i Welt an Sonntag at AKK forsiktig satte skapet på plass. I artikkelen krevde hun økt beredskap for å sikre EUs yttergrense, og at det i Europa ble etablert en versjon av islam som er i overensstemmelse med det hun kalte europeiske verdier. Begge deler er lett å lese som en kritikk av Merkels ja til å åpne grensene for flyktningene som høsten 2015 sto fast på Balkan. Merkels ja førte til at Tyskland måtte ta imot en million flyktninger den høsten. Ettertida har vist at detkanskje var for mye for Europa. Merkels dårlige valg i fjor, valg i Østerrike og Italia, og ytterligere oppblomstring av ytre høyre-bevegelse over store deler av Europa, viser det.

For å blankpusse profilen til det kristeligdemokratiske partiet CDU, og understreke at det vender tilbake til røttene, understreket AKK også at heller ikke i forhold til EU er alt som det har vært. Hun direkte avviste den franske presidenten Manuel Macrons forslag om blant annet minstelønn og et mer sentralisert finanssystem, som Macrons lanserte i en artikkel i flere europeiske aviser i forrige uke. Artikkelen var skrevet for å mane fram en europeisk aktivisme. Men AKKs avvisning av Macrons tanker er en blankpussing av tradisjonelle konservative posisjoner, og viser mindre vilje til en aktivistisk tysk Europa-politikk. Den fransk-tyske akse kan miste noe av sin kraft i EU-samarbeidet med en forbundskansler Annegret Kramp-Karrenbauer.

Det er uheldig, spesielt i den posisjonen EU er i nå. Med brexit som et usikkerhetsmoment, med land som Polen, Ungarn og Romania som åpent utfordrer noen av EU grunnleggende verdier, så trenger EU en sterk fransk-tysk motor. Med Angela Merkel på vei ut får de på overflaten milde seismiske bevegelsene i tysk politikk konsekvenser for hele EU.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer