FULL FEST: De som ikke har fått en plass under sola til SXSW i Austin i mars, trekker ut på gata for å underholde. Som bildet viser, du er ikke aleine i hovedgata 6th. Street. Foto: Øyvind Rønning
FULL FEST: De som ikke har fått en plass under sola til SXSW i Austin i mars, trekker ut på gata for å underholde. Som bildet viser, du er ikke aleine i hovedgata 6th. Street. Foto: Øyvind RønningVis mer

Et eventyr for musikkelskere, alle andre bør holde seg unna

Musikkfestivalen South By Southwest i Austin, Texas, avsluttes i dag.

AUSTIN, Texas (Dagbladet): Noen ganger skulle man ønske at det gikk an å legge musikk til ordene du leser i avisa. Det som skjer ei snau uke i mars i Texas' hovedstad kan ikke fullt ut forklares med ord.

Bylarm x 20 Det føles som om en kaskade av lyd kastes imot deg fra hver eneste bygning, fra hver eneste åpne dør i sentrum. Synes du Bylarm i Oslo er stort, kan du gange den festivalen med 20 og begynne å få en idé om størrelsen på SXSW.

Kjente og ukjente band stiller ganske likt når de gjør en showcase på SXSW.

Musikkbyens hovedgate, 6th. Street, er så tettpakket at det er nesten umulig å passere hverandre. Det toppet seg lørdag kveld. Hele gata var så tettpakket at du simpelthen går i kø.

Assosiasjonene går til starten på Birkebeinerrennet.

Politi i ring Langs hele gata står politifolk i ring, med ryggene mot hverandre, for å følge med i alle retninger.

NY AMERICANA-STJERNE: Robert Ellis trer fram som en ny og spennende artist, her på New West Records'  arrangement under SXSW. Foto: Øyvind Rønning / Dagbladet
NY AMERICANA-STJERNE: Robert Ellis trer fram som en ny og spennende artist, her på New West Records' arrangement under SXSW. Foto: Øyvind Rønning / Dagbladet Vis mer

South By Southwest (SXSW) er et eventyr for musikkelskere og partyfolk, alle andre holder har det best om de holder seg langt unna!

To kvartaler unna ståket kan du gå på kirkekonserter - som lørdag med blant andre A.J. Croce og Suzanne Vega.

St. Davids Bethell Hall og St. Davids Historic Sanctuary og Central Presbyterian Church er små oaser der du kan rømme bort fra kaoset som råder i 6th. Street.

Der er det som regel ikke kø for å komme inn, heller.

Verdens største Disse dagene finner du ikke en by i verden med flere band og artister på samme sted. SXSW er verdens største bransjefestival for musikk. De siste fem dagene har over 2000 artister og band, nærmere 20 av dem norske, stått på de 103 scenene i og rundt sentrum, med 6th. Street som selve «episenteret».

EKTE HONKY TONK: Chuck Mead (i midten)  var frontmann i BR5-49, nå kaller han seg Chuck Mead & His Grassy Knoll Boys. Foto: Øyvind Rønning / Dagbladet
EKTE HONKY TONK: Chuck Mead (i midten) var frontmann i BR5-49, nå kaller han seg Chuck Mead & His Grassy Knoll Boys. Foto: Øyvind Rønning / Dagbladet Vis mer

Nesten like mange band spiller utenfor det offisielle programmet på dag- og kveldstid.

Private fester Er du litt frampå kommer du deg inn på en privat fest, som det også er mange av. Robert Ellis fra Houston hadde vi allerede merket oss, og han overbeviste såpass på dagtid at vi også så ham på Red 7 seinere på kvelden.

Han er aktuell med albumet «The Light From The Chemical Plant», som kan anbefales på det varmeste.

Americana-sjangeren har fått ei ny stjerne!

Neil Youngs Pono Er du ekstra interessert, går du på seminar på dagtid - for eksempel for å høre Neil Young forbanne mp3 og snakke med en predikants innlevelse om sin nye dings, Pono, som skal gi digitale filer den samme kvaliteten som de er innspilt i, en oppløsning opp mot 192 kHz.

Mens SXSW først og fremst er en rockefestival, er det såkalt americana, en miks av country og rock, av og til med innslag av blues, du hører mest av på klubbene resten av året. Det interessante er at det er på konsertene i denne sjangeren køene er kortest under SXSW.

«Honky Tonk Heaven» Dermed kan vi i ro og fred spasere inn på Shotguns på den ellers travle hovedgata og høre tidligere BR5-49-frontmann Chuck Mead & His Grassy Knoll Boys sammen med et titalls andre publikummere. Her snakker vi om musikk som går rett inn i denne spaltas DNA — «Honky Tonk Heaven»!

Vår sidemann er ingen ringere enn bluesstjerna Bobby Rush, som seinere på kvelden spilte i ei kirke (!) et par kvartaler unna.

Voksesmerter SXSW sliter med en del voksesmerter, festivalen er rett og slett blitt i største laget. Du må regne med å måtte stå en stund i kø - om du da ikke er interessert i countrymusikk. Mangelen på køer forteller deg nemlig at country kanskje ikke er det heteste på musikkscenen — Austin eller ikke!

Valgene kan være tøffe. Dessverre går vi glipp av både countrystjerna Suzy Bogguss og ekteparet Bruce Robison og Kelly Willis et steinkast unna. Damon Albarn får også synge i fred på Stubb's. Der er det alltid lang kø uansett.

Drømmekveld Vi har derimot peilet oss inn på en liten utescene med drømmeprogrammet som kan avslutte denne kvelden: Americana-heltene The Felice Brothers, up-and-coming Lucius fra New York, americana-dronninga Lucinda Williams og New Yorks aller tøffeste band, The Hold Steady.

Vi er vel et par hundre sjeler som har skjønt at The Chevrolet Courtyard er stedet å være. Og da tar du ingen sjanser, og blir der. Men ølen ligger på is et par meter unna.

Lady Gaga Jeg går riktignok glipp av Lisa Marie Presley på Trinity Hall @ Old School også, men å stå i kø for å høre kuriosa har vi ikke tid til på South By Southwest.

Og Lady Gaga fikk spjåke seg ut så mye hun ville på «lille» Stubb's, med plass til oppunder 3000. Der måtte det loddtrekning til.

PONO-MANN: Neil Young kom til Austin for å snakke om sin nye «vidundermedisin» for bedre lyd av digitale filer, Pono. Foto: Øyvind Rønning / Dagbladet
PONO-MANN: Neil Young kom til Austin for å snakke om sin nye «vidundermedisin» for bedre lyd av digitale filer, Pono. Foto: Øyvind Rønning / Dagbladet Vis mer

Gjett hvem som ikke tok lodd.

AMERICANA-DRONNINGA: Lucinda Williams under årets SXSW i Austin. Foto: Øyvind Rønning / Dagbladet
AMERICANA-DRONNINGA: Lucinda Williams under årets SXSW i Austin. Foto: Øyvind Rønning / Dagbladet Vis mer
BAR-ROCK: Ikke akkurat honky tonk, men tøff bar-rock: Vokalist Craig Finn og The Hold Steady fra New York. Foto: Øyvind Rønning / Dagbladet
BAR-ROCK: Ikke akkurat honky tonk, men tøff bar-rock: Vokalist Craig Finn og The Hold Steady fra New York. Foto: Øyvind Rønning / Dagbladet Vis mer