Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Et farlig forslag

Ingress

Meninger

Politiets ønske om vide fullmakter til overvåking av borgerne synes ikke å ha noen grenser. I seinere år har heldigvis lovgiverne blitt holdt i øra av en våken offentlighet med en økende bevissthet om personvern. NSA-skandalen har fortalt at advarslene ikke er fantasifulle. Men nå kan det se ut til at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har fått en regjering som er villig til å ofre personvern og frihet under dekke av en økt terrortrussel.

Justisministeren har sendt ut et høringsnotat om ny ekom- og politilov, hvor man foreslår radikale lovendringer for å gi politiet fullmakter som er best kjent fra politistater. Lovforslaget gjelder blant annet «mobilregulerte soner», geografiske områder der politiet kan ha full kontroll på radio- og mobiltrafikk. Hovedregelen er at en domstol skal godkjenne overvåking, men Justisdepartementet foreslår at avgjørelsen kan overlates til politimestre og operasjonsledere. Politiet behøver ikke engang å ha konkrete mistanker. Ett eksempel som nevnes er å «forebygge og stanse alvorlige ordensforstyrrelser». Hva betyr det? Skal politiet kunne overvåke demonstranter? Hva med ekstramateriale politiet kommer over ved en slik generell overvåking? Skal informasjonen lagres?

Forslaget innebærer en dramatisk innskrenking av nordmenns personvern og strider mot gjeldende rettsprinsipper. Vi skulle ønske at vi derfor kunne tatt for gitt at forslaget ville bli kontant avvist, men Stortinget har inntatt en skuffende passiv rolle i disse spørsmålene og har som regel hengt etter i debatten som frontes av fagmiljøene innen jus og teknologi. Tendensen har vært en glidende aksept for å gi utvidete fullmakter til forebyggende virksomhet. Mange har kjøpt det forførende enkle argumentet at liknende teknologi er tatt i bruk av kriminelle og terrorister, et argument som også brukes om bevæpning av politiet.

Da er det på tide å trekke pusten dypt og skille mellom kriminell virksomhet og myndigheters lovlige maktbruk overfor borgerne. Det siste bør begrenses til et minimum, følge alminnelige rettsprinsipper og avveies mot andre rettigheter og hensyn. Hvis ikke risikerer regjeringen å svekke tilliten til myndighetene, en tillit det norske samfunnet nyter godt av på alle plan. Det er enda en grunn til at forslaget må avvises.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media