KOMMENTARER

Et farlig hovedspor

Kampen mot terror er overlatt til politiet, forsvaret, lærere og andre offentlig ansatte. Denne avpolitiseringen er livsfarlig.

TRUSSELBILDE:  PST har lagt fram etatens åpne vurdering av mulige trusler i 2014. PST-sjef Benedicte Bjørnland opplyste at terrortrusselbildet i forhold til Norge beskrives som skjerpet.

Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
TRUSSELBILDE: PST har lagt fram etatens åpne vurdering av mulige trusler i 2014. PST-sjef Benedicte Bjørnland opplyste at terrortrusselbildet i forhold til Norge beskrives som skjerpet. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Siden slutten av 90-tallet har kampen mot terror og ekstremisme blitt skarpere. Det skyldes tre hovedfaktorer. Truslene fra ekstrem islamisme har økt i omfang og alvor, og har tatt steget over i statsdannelse slik vi ser det i Irak og Syria. Parallelt har nye lover kriminalisert antatte forberedelser til terror, og utvidet politiets metodebruk radikalt. Myndighetenes fullmakter til å kontrollere borgerne blir stadig mer omfattende, og det er ingen tegn til at vi har nådd noen grense. Endelig har den teknologiske utviklingen med satellittkommunikasjon, internett og mobiltelefoner åpnet helt nye muligheter både for terrorister, ekstremister og kontrollerende myndigheter. Snowden-komplekset viser at den private sfæren raskt kan bli en historisk raritet.

Det hersker ingen tvil om at truslene er reelle, at samfunnet må beskytte seg mot dem og at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og forvarets E-tjeneste må spille sentrale roller i dette arbeidet. Den økte spenningen mellom Russland og Vesten, øker dessuten trusselbildenes kompleksitet. Spørsmålet er om vi har et godt nok totalgrep.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer