LEDER

Et farlig maktspill

Riyadh frykter at Iran skal utvide sitt revir.

HENRETTER FLERE: Saudi-Arabias kong Salman.
HENRETTER FLERE: Saudi-Arabias kong Salman. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Mange forhold ledet fram til det diplomatiske bruddet mellom Saudi-Arabia og Iran, men det kommer litt bakvendt idet forholdet mellom de to land så ut til å bli varmere. I november møttes deres utenriksministre i Wien for å forhandle om Syria, satt ved samme bord og snakket til og med sammen privat. Før årsskiftet kunngjorde Riyadh å snarlig ville sende en ambassadør til Teheran, hvor landet hittil bare har hatt en chargé d?affaires. Men nå har den saudiske ambassaden vært utsatt for brann og hærverk, og kongedømmet har brutt de diplomatiske forbindelsene med Iran.

Henrettelsen av sjialederen Nimr al-Nimr og 48 andre i Saudi-Arabia lørdag utløste denne farlige feiden mellom to land som gjør krav på lederskapet for henholdsvis sunniene og sjiaene. Det satte sinnene i kok mellom sunnier og sjiaer verden over, noe som ikke kunne overraske kong Salman. Fra han ble dødsdømt i 2014, for å ha oppildnet sjiaene til opptøyer øst i Saudi-Arabia, har al-Nimr vært ei tidsinnstilt bombe. Blant de andre henrettede er sunnier som har deltatt i væpnede angrep for al-Qaida.

Fra Salman overtok i fjor har han og hans nærmeste tatt i bruk hardere virkemidler både mot «hellige krigere» blant sunniene, somal-Qaida og Den Islamske Staten (IS), men også for å bremse Irans makt i området. På hjemmebane har kampen mot ytterliggående sunnier vakt misnøye blant de mest ortodokse. Henrettelsen av en sjialeder kan være et «offerlam» til disse. Nylig har saudiene også fått et svært stramt statsbudsjett som kan utløse folkelig misnøye.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer