LEDER

Et farlig maktspill

Riyadh frykter at Iran skal utvide sitt revir.

HENRETTER FLERE: Saudi-Arabias kong Salman.
HENRETTER FLERE: Saudi-Arabias kong Salman. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Mange forhold ledet fram til det diplomatiske bruddet mellom Saudi-Arabia og Iran, men det kommer litt bakvendt idet forholdet mellom de to land så ut til å bli varmere.
I november møttes deres utenriksministre i Wien for å forhandle om Syria, satt ved samme bord og snakket til og med sammen privat. Før årsskiftet kunngjorde Riyadh å snarlig ville sende en ambassadør til Teheran, hvor landet hittil bare har hatt en chargé d?affaires. Men nå har den saudiske ambassaden vært utsatt for brann og hærverk, og kongedømmet har brutt de diplomatiske forbindelsene med Iran.

Henrettelsen av sjialederen Nimr al-Nimr og 48 andre i Saudi-Arabia lørdag utløste denne farlige feiden mellom to land som gjør krav på lederskapet for henholdsvis sunniene og sjiaene. Det satte sinnene i kok mellom sunnier og sjiaer verden over, noe som ikke kunne overraske kong Salman. Fra han ble dødsdømt i 2014, for å ha oppildnet sjiaene til opptøyer øst i Saudi-Arabia, har al-Nimr vært ei tidsinnstilt bombe. Blant de andre henrettede er sunnier som har deltatt i væpnede angrep for al-Qaida.

Fra Salman overtok i fjor har han og hans nærmeste tatt i bruk hardere virkemidler både mot «hellige krigere» blant sunniene, som
al-Qaida og Den Islamske Staten (IS), men også for å bremse Irans makt i området. På hjemmebane har kampen mot ytterliggående sunnier vakt misnøye blant de mest ortodokse. Henrettelsen av en sjialeder kan være et «offerlam» til disse. Nylig har saudiene også fått et svært stramt statsbudsjett som kan utløse folkelig misnøye.

I Jemen viser saudiene militære muskler mot opprørere med iransk støtte. Men maktkampen er mye videre. Riyadh frykter at Iran skal utvide sitt revir mens USA trekker seg tilbake fra Midtøsten. Vi har en sjia-akse av Iran, Iraks regjering, president Bashar al-Assad i Syria og Hizbollah i Libanon. Mot denne står Saudi-Arabia, Qatar og Tyrkia i en sunni-akse. Oppi virvaret av en krig i Syria og Irak kommer så USA, Russland og kurderne inn i spillet.

Derfor er åpen strid mellom Riyadh og Teheran så farlig for hele området, hvor det sannelig er ille nok fra før. Regimet i Iran så heldigvis mandag ut til å ville roe ned spenningene. Etter avtalen om atomprogrammet vil iranerne være fullt med i verdenssamfunnet. Men da må man ikke la noen ødelegge utenlandske ambassader.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer