LEDER

Et feilgrep å dra til Irak

Oppdraget har verken FN- eller NATO-mandat.

- ET FEILGREP: Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide informerer om norske bidrag til de militære operasjonene mot IS i Irak og Afghanistan. Statsminister Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende var også til stede. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
- ET FEILGREP: Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide informerer om norske bidrag til de militære operasjonene mot IS i Irak og Afghanistan. Statsminister Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende var også til stede. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

REGJERINGEN har besluttet å sende 120 soldater til Irak som et bidrag til å bekjempe IS (Den islamske staten). Soldatene skal drive opplæring ved baser i Erbil i det kurdisk-styrte Nord-Irak og i Iraks hovedstad Bagdad. Å sende disse soldatene til det krigsherjede Irak er etter vår mening ikke den beste måten å hjelpe, verken når det gjelder sivile syrere eller irakere som lider under terrorveldet til IS. Soldatene vil ikke forandre noe på krigssituasjonen. Dette gjøres bare for å vise at Norge fremdeles er en staut NATO-alliert.

OPPDRAGET har verken FN- eller NATO-mandat. Den irakiske regjeringen har bedt om hjelp, og det er dannet en koalisjon anført av USA, der også arabiske land deltar. Dette høres jo bra ut, og det er ingen tvil om at noe må gjøres for å stanse IS. Men Norge støtter nå et regime i Irak som har feilet, ikke minst når det gjelder forening av etniske og religiøse folkegrupper. Landets nye statsminister Haider al-Abadi har strukket ut handa til kurdere og sunnimuslimer, men med lite hell foreløpig, spesielt når det gjelder sunniene. Det er sjiamuslimene som styrer Irak, med iransk støtte. Paradoksalt nok vil Norge derfor indirekte gå inn på iransk side når soldatene drar til Irak. Iranerne er også med på å bekjempe IS som de frykter kan føre til et sunnimuslimsk Irak.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer