Et feilgrep å dra til Irak

Oppdraget har verken FN- eller NATO-mandat.

- ET FEILGREP: Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide informerer om norske bidrag til de militære operasjonene mot IS i Irak og Afghanistan. Statsminister Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende var også til stede. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
- ET FEILGREP: Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide informerer om norske bidrag til de militære operasjonene mot IS i Irak og Afghanistan. Statsminister Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende var også til stede. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB ScanpixVis mer
Meninger

REGJERINGEN har besluttet å sende 120 soldater til Irak som et bidrag til å bekjempe IS (Den islamske staten). Soldatene skal drive opplæring ved baser i Erbil i det kurdisk-styrte Nord-Irak og i Iraks hovedstad Bagdad. Å sende disse soldatene til det krigsherjede Irak er etter vår mening ikke den beste måten å hjelpe, verken når det gjelder sivile syrere eller irakere som lider under terrorveldet til IS. Soldatene vil ikke forandre noe på krigssituasjonen. Dette gjøres bare for å vise at Norge fremdeles er en staut NATO-alliert.

OPPDRAGET har verken FN- eller NATO-mandat. Den irakiske regjeringen har bedt om hjelp, og det er dannet en koalisjon anført av USA, der også arabiske land deltar. Dette høres jo bra ut, og det er ingen tvil om at noe må gjøres for å stanse IS. Men Norge støtter nå et regime i Irak som har feilet, ikke minst når det gjelder forening av etniske og religiøse folkegrupper. Landets nye statsminister Haider al-Abadi har strukket ut handa til kurdere og sunnimuslimer, men med lite hell foreløpig, spesielt når det gjelder sunniene. Det er sjiamuslimene som styrer Irak, med iransk støtte. Paradoksalt nok vil Norge derfor indirekte gå inn på iransk side når soldatene drar til Irak. Iranerne er også med på å bekjempe IS som de frykter kan føre til et sunnimuslimsk Irak.

PÅ GRUNN AV diskriminering har de fleste sunnier distansert seg fra Bagdad-regjeringen, og nå støtter flere stammer og grupper IS, ikke fordi de liker islamistene, men fordi de ser dem som et bedre alternativ enn sjiaene. Det er dessverre også et faktum at flere sunnier har støttet opp om IS etter at amerikanerne begynte å bombe terroristenes stillinger i Irak.

NORSKE SOLDATER kan bli angrepet ved basene de er, og dermed vil de også måtte forsvare seg og bli direkte involvert i krigen. Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide innrømmer også at regjeringens beslutning øker faren for terroranslag i Norge. Generalsekretær Jan Egeland i Flyktninghjelpen mener humanitære organisasjoner må prøve å forhandle med IS for å få inn nødhjelp. Det er verdt et forsøk. Norge bør også satse på mer humanitær hjelp, ikke minst fordi vinteren nærmer seg. Regjeringen kunne trolig reddet langt flere liv på den måten enn ved å gi et symbolsk militært bidrag til Irak.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.