Et feministisk testamente

Carolee Schneemann var en feminismens forkjemper før feminisme i det hele tatt var et begrep i kunstverdenen. Denne måneden døde hun, 79 år gammel.

ØYE OG KROPP: I fotoserien «Eye Body» av egne performance-akter fra 1963, kombinerer Schneemanns malerens øye og performancekunstnerens kropp. Serien ble presentert på Office for Contemporary Art i Oslo i 2008. FOTO: CAROLEE SCHNEEMANN / ERRÓ
ØYE OG KROPP: I fotoserien «Eye Body» av egne performance-akter fra 1963, kombinerer Schneemanns malerens øye og performancekunstnerens kropp. Serien ble presentert på Office for Contemporary Art i Oslo i 2008. FOTO: CAROLEE SCHNEEMANN / ERRÓVis mer

New York, 1963. I 20 år har New Yorks kunstscene vært dominert av de abstrakte ekspresjonistene, en overveiende macho og uttrykksnøden gjeng, med Jackson Pollock, Willem de Kooning og Mark Rothko i spissen.

Abstrakt ekspresjonisme var den første autentiske og moderne, amerikanske kunsten, og markerte at maktsentrum i kunstverdenen hadde flyttet seg, fra Paris til Manhattan. I 1963 er det like før de nå etablerte abstrakte malerne blir utfordret av yngre krefter på hjemmebane.

Unge kunstnere som Robert Rauschenberg, Jasper Johns, Allan Kaprow og en pur ung Andy Warhol girer opp med en helt ny tilnærming til kunst – hva den kan og skal handle om, hvordan den kan lages, og hva den kan lages av. Neo-dada, popkunst, fluxus og happenings skal bli de store overskriftene i kunstsamtalen utover i sekstiåra.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Tilgang til hele papiravisa og Magasinet på PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisbelønte reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag

6 MÅNEDER*

Påskekupp

60 kr

(0,33 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER* 60 kr per 6 måneder. 0,33 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (449,-/6mnd) når gratisperioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

UKE

55 kr

(7,86 kr per dag)

KJØP UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

UKE 55 kr per uke. 7,86 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,77 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per kvartal. 2,77 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

MÅNED

Prøveperiode*

1 kr

(0,03 kr per dag)

KJØP MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

MÅNED 1 kr per måned. 0,03 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (99kr/mnd) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris.
  • * Fornyes til normalpris etter tilbudsperioden (449kr/6måneder) (99kr/mnd).
  • Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.