Et fint Arr

Turen går til Roma, men les Arr før du drar.

Det finnes en kur for alt. Hvis du for eksempel går rundt og tenker at Oslo har lite annet å by på enn søppel, hundeposer, tiggere, feite «jenter» på 30 i utdrikkingslag med latter som hyener, pakistanere i BMW, disse evinnelige pakistanerne i BMW, realitytosker med vodka Battery på gla'-harry fortausrestauranter langs Karl Johan, hvis du går rundt og ser på alt dette og i tillegg tenker på din kjære som har flyttet til Roma, da bør du ta deg en tur i bladkiosken.

  • For det i utgangspunktet smale idéhistoriske tidsskriftet Arr er ute med et nytt nummer, og vier hele bladet til den italienske hovedstaden. Her kan du lese alt fra et intervju med professoren Italo Insolera om byplanlegging i Roma til en strålende redegjørelse for forskjellene mellom byens to store fotballklubber, A.S. Roma og Lazio. Her skriver Jørgen Fossland engasjert blant annet om disse lagenes innbitte tilhengere. Lazio-fansen kommer fra Romas drabantbyer og tilhører familier av innflyttere til hovedstaden, mens A.S. Romas tilhengere tradisjonelt er født og oppvokst i «Den evige stad» og har generasjoner av romere bak seg i familien. I tillegg sier stereotypene at Lazio-gutta er noen høyrevridde fascister, mens A.S. Roma støttes av hardhendte venstreradikalere. Ai, ai, ai, for en artig krig!
  • Trygve Riiser Gundersen er ansvarlig for dette nummeret, og hans bidrag «Roma. Ni punkter om en trist by» retter et utradisjonelt blikk på den gedigne byen. «I europeisk historie er Roma framfor alt smigerens og stormannsgalskapens by,» skriver han blant annet. Verdt å nevne er også dette tidsskriftets lekre omslag. Den internasjonalt anerkjente norske fotografen Sølve Sundsbø er mannen bak bildet av den romerske soldaten med en sigarett i munnen.
  • Idéhistorie er et populært fag ved Universitetet i Oslo, og Arr har kommet ut et par ganger i året siden 1989. Tidligere har tidsskriftet også tatt for seg byene New York og Wien, og jeg har selv erfart at et besøk i The Big Apple ikke ville blitt det samme hvis ikke en gjennomlesning av Arr var en del av forberedelsene. Billetten til Roma er allerede kjøpt og betalt, og med dette nummeret innabords føler jeg meg godt rustet for mitt første møte med historiens hovedstad. Dere her hjemme får plukke opp søppelet etter dere og hilse Anne Mona og Ramsey.