Et flerkulturelt Bunads-Norge

Bunaden samler Norge til fest. Men samtidig viser den hvordan vi kan opprettholde enhet gjennom et stort mangfold. Det lover godt for det flerkulturelle Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Bjørkeblader, blomster og bunader hører mai til, og særlig 17. mai. Mens bjørkebladene springer ut i skogen og blomstene i skog og parker, lyser byenes og bygdenes veier og gater av fargerike bunader på nasjonaldagen. De siste tiårene har salget av bunader eksplodert, særlig blant kvinner mellom 20 og 30 år. Omkring 60 prosent av alle norske kvinner og et voksende antall menn har en bunad i skapet. Og det hele tilsvarer en pengeverdi på rundt 30 milliarder kroner. Ingen skal følgelig beskylde oss for at vi snur på skillingen i klesveien. Alt i alt regner man med at en tredel har drakten. Det tilsvarende antallet for Sverige er seks prosent. Hva er det med Norge og bunad?

FOLKEDRAKTER TIL FEST finnes over hele verden, mest populære er de i små nasjoner, så som de baltiske, i Skottland og i Norge - og i flerkulturelle riker som staten søker å forvandle til nasjonalstater, så som i det tidligere Sovjetunionen og i dagens Tyrkia. Ennskjønt, det er tvilsomt om de er populære i slike riker. Der brukes de snarere mer eller mindre på statens diktat for å markere enhet tross forskjeller. Men også i Norge har staten i det minste et par fingre i bunadsstakken. Klesdrakten representerer et finurlig, komplisert og åpenbart ytterst vellykket møte mellom nasjonsbygging, nasjonal identitet, lokal forankring og personlig stolthet og velvære.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer