Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Et FN også for barn

FN-REFORM: Vi trenger et slagkraftig FN. Dette oppnås best gjennom reform. Reform vil si at noen av dagens instrumenter vil få endrede oppgaver eller bli overflødige. Unicef Norge forsvarer i et innlegg 1. juni Unicefs rolle og plass. Jeg er ikke ute etter dem, men opptatt av hvordan FN kan bli sterkere og bedre i stand til å stå opp for verdens barn. Det beste FN for barna er et FN som klarer å nå ut til alle. Mange grupper blir oversett i internasjonale og nasjonale prosesser og prioriteringer. Man kan tenke seg et FN med egne organisasjoner for alle disse gruppene. Dette ville fort bli fragmentert, overlappende, uoversiktlig og kaotisk. FN må gjøres i stand til og blir effektiv i å nå alle, ikke bare et begrenset antall barn. Det må påvirke og bidra til å endre strukturer og maktforhold på nasjonalt nivå i medlemslandene slik at tusenårsmålene nås.

UNICEF SYNES egne erfaringer fra felten er viktig. Men trenger de å sitte på den type kompetanse? Samarbeid med frivillige organisasjoner vil gi tilgang til et hav av felterfaring. FN bør bruke ressurser og kompetanse strategisk og fokusert. Barns status må bedres betraktelig på den internasjonale, nasjonale, lokale og private plan. Trolig sikres barnas beste ikke godt nok gjennom nåværende FN-struktur.Tidligere forsøk på FN-reformer har strandet på manglende vilje. Altfor mange har vært mer opptatt av egen posisjon enn av resultatet. Det viktige er nå at menneskerettigheter og forpliktende konvensjonene legges til grunn for alt utviklingsarbeid. Da ivaretas interesser for barn, kjønnsperspektiv, urfolk, funksjonshemmede etc. Tusenårsmålene skal være vår felles rettesnor og barn står her sentralt. Hvordan FN utformer sine programmer vil være avgjørende, hvilke organisatoriske strukturer som støtter dem, sekundært.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling