-  Et folk med hjerterom

Årets tv-aksjon viser at vi er en nasjon med hjerterom - og artister var med å dra lasset på dugnad. Seint i går kveld hadde det kommet inn ialt 142 millioner kroner.

Det ble en grande finale i går kveld med Sissel Kyrkjebø, Hanne Boel og Lisa Ekdahl og Kine Ludvigsen. Sammen avsluttet de med sangen «Lean On Me».

Sissel Kyrkjebø hadde tatt turen fra København til Oslo for å være med på tv-aksjonen «Hjerterom».

-  Psykisk lidelse er noe som berører de fleste. Alle har vi noen i vår nærhet som sliter, sier Sissel Kyrkjebø.

-  Vi er et folk med hjerterom, slo Helen Bjørnøy i Kirkens Bymisjon og Tor Øystein Vaaland i Rådet for psykisk helse fast i går kveld.

Et vakkert par

Et av gårsdagens vakreste par var narkomane Mona Njøtøy (41) og biskop Gunnar Stålsett, som sammen var bøssebærere til inntekt for Kirkens Bymisjon og Rådet for psykisk helse.

-  Vi er to tiggere. Mona har erfaring fra gata, jeg tigger i kirken, sier Stålsett.

Mona Njøtøy har vært narkoman og tigger i mange år. Hun har hatt noen korte opphold, men aldri klart å komme seg helt vekk fra rusbruk.

-  Jeg venter på plass for avrusning. Nå skal jeg slutte med dop, sier Njøtøy.

Leder av voldsavsnittet i Oslo, Finn Abrahamsen, hadde tatt på seg en nypresset uniform for anledningen. Han er glad for at årets tv-aksjon støtter nettopp Kirkens Bymisjon og Rådet for psykisk helse.

-  Uten disse organisasjonene ville politiet hatt en vanskeligere hverdag. Hver dag opplever vi situasjoner der psykisk syke personer er involvert, sier Abrahamsen.

Artister i kø

Artister sto i kø for å støtte årets tv-aksjon. Maria Mena sier:

-  Det er viktig å snakke og fokusere på psykisk helse. Har du brukket et bein, kan du også snakke åpent om det. Slik er det ikke med psykiske lidelser. Jeg er heldig, sier Mena.

Thomas Dybdahl måtte være sin egen bære- og ryddehjelp i går. Etter å ha spilt, rigget han utstyret sitt og takket for seg.

-  Det er ikke vanskelig å stille opp for en sak som dette - og det er veldig hyggelig å bli spurt, sier Dybdahl.

Angår alle

Psykiske lidelser rammer alle, direkte eller indirekte. Det har Hanne Boel opplevd.

-  Jeg har venner som sliter med depresjoner og rusproblemer. Det er vel knapt noen som ikke føler slikt på kroppen, sier Boel.

-  Få går vel gjennom livet uten å ha større eller mindre psykiske problemer, det er lite som skiller det å stå oppreist og det å falle utenfor.

Tidligere stortingspolitiker Reiulf Steen har vært åpen rundt sine problemer. I perioden 1997/98 var han på Blakstad sykehus, og der traff han Maja Thune, som hadde prøvd å begå selvmord.

-  Vi var to deprimerte mennesker som fant og hjalp hverandre, mye takket være svart humor og åpenhet, sier Thune, som fremdeles holder kontakten med Steen.

GRANDE FINALE: Årets tv-aksjon ble et stjernespekket tv-show, som ble avsluttet med fellessang. Her ser vi fra venstre Kine Ludvigsen, Hanne Boel, Sissel Kyrkjebø og Maria Haukaas Storeng like etter at teppet hadde falt og kameraene var skrudd av seint i går kveld.
FORNØYD: Helen Bjørnøy i Kirkens Bymisjon og Tor Øystein Vaaland i Rådet for psykisk helse.
ROADIE: Etter opptredenen under tv-aksjonen i går måtte Thomas Dybdahl være sin egen roadie og sjaue utstyret sitt selv.
BECKHAM-SKO: Disse eksklusive fotballstøvlene er identisk med de David Beckham bruker, i går ble de auksjonert bort av tv-aksjonsleder Ole Edvard Reitan.