Et folkelighetsmord

50000000000 millioner nordmenn kan ta feil, mener foreningen Ny Musikk. I kveld feirer de 60 år ved å foreta en offentlig henrettelse av vår alles Pizza Grandiosa.

Ny Musikk feirer i dag sine 60 virkeår med et høyst særpreget evenement på konsertstedet Blå. De plukker opp smulene etter den italienske futuristen Marinetti som for nesten 80 år siden terget på seg hoveddelen av den italienske befolkning ved å advare mot pastaen. Den gjorde folket sløve og fantasiløse, mente han.

Manifestet «Drep pastaen» provoserte såpass at en journalist utfordret Marinetti til duell med kårder, og det var bare så vidt futuristen ikke ble en hinsidig.

- Den gang var fascismen den største faren. Nå på 90-tallet er den stadig økende kommersialiseringen av vårt samfunn den største faren, sier Ny Musikks president Peter Tornquist som hogger til med et «Drep pizzaen» og mener som Marinetti at maten er et godt virkemiddel å gå for å uttrykke sitt budskap.

- Folk må gjerne spise Pizza Grandiosa hvis de gjør det bevisst. Men det tror jeg ikke de gjør. Og dette er hovedretten til det norske folk.
I stedet skal 60-årsfestens gjester smake på alternative retter, som muligens skal skjerpe sansen. De fleste av rettene er hemmelige foreløpig, men signaler som «Bombardement av adrianpolis» og «The excited pig» borger for ny folkebevegelse. Flamberte roser og kylling i stål ble forkastet på idébordet. En futuristisk drink blir også servert ved inngangen. Etter midnatt gjelder det alle drinker.

Aftenen byr ellers på bidrag fra Ny Musikks Komponistgruppe, Cikada Strykekvartett, Spunk med ekstreme improvisasjoner og en sag, Sisu med fem avtrykk av tiden, Norsk Komponistforenings leder Glenn Erik Haugland som DJ og mye mer. Dansefoten skal gå hele natta.

O g jaggu holdt vi ikke på å glemme Kjell Bækkelund. Som en av foreningens ivrigste medlemmer opp gjennom årene er han en selvskrevet gjest med Mortensen- og Nordheim-stykker i kveld.
Han var forhindret fra å delta på stiftelsesmøtet 17. september 1938 på grunn av omfattende turnévirksomhet til Tonga-øyene, Marquesas og Pitcairn Island.