DEBATT

Debatt: Nynazisme

Et forbud er både moralsk og juridisk holdbart

I vår rettsstat som er bygget på loven, er juridiske virkemidler helt legitime og av og til nødvendige. Ikke for å kneble debatter. Men for å sette noen grenser.

UANMELDT: I juli 2017 dukket Den nordiske motstandsbevegelsen plutselig opp i Kristiansand, etter å ha fått avslag på å demonstrere i Fredrikstad. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
UANMELDT: I juli 2017 dukket Den nordiske motstandsbevegelsen plutselig opp i Kristiansand, etter å ha fått avslag på å demonstrere i Fredrikstad. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Ett av argumentene som framføres mot å kriminalisere nazistiske organisasjoner er at da vil de «gå under jorda». Som John Berg skriver i en kommentar i Dagbladet; De er der allerede.

Spørsmålet er om det gagner samfunnet eller nazistene å få dem fram i lyset og i våre gater?

Grunnen til at nazistene ønsker å marsjere i våre gater er naturligvis fordi de er overbevist om at det virker. Det virker på rekrutteringen. Det er faktisk vanskelig å rekruttere når man er under jorda.

I vårt liberale demokrati skal vi først og fremst bruke vår ytringsrett og ytringsplikt i åpne debatter med respekt for våre meningsmotstandere, om ikke for deres meninger. Debatt er vårt fremste virkemiddel. Men ikke det eneste.

I vår rettsstat som er bygget på loven, er juridiske virkemidler helt legitime, og av og til nødvendige. Ikke for å kneble debatter. Men for å sette noen grenser. Det er ikke lov å kjøre i 80 km/t i en 50-sone. Ingen synes det er rart at Veitrafikkloven håndheves.

Nazistene er ikke interessert i debatt. De er interessert i propaganda. De er ikke interessert i mine meninger.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer