REAGERER: Oddvar Stenstrøm, tidligere journalist i både NRK og TV 2, mener statskanalen begår en grov feil i å ta Ole Torps «Aktuelt» av lufta.
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
REAGERER: Oddvar Stenstrøm, tidligere journalist i både NRK og TV 2, mener statskanalen begår en grov feil i å ta Ole Torps «Aktuelt» av lufta. Foto: Gorm Kallestad / ScanpixVis mer

- Et forkastelig argument fra NRK

Kjente journalister spør seg om NRK vet hva de driver med, etter statskanalen tok Ole Torps «Aktuelt» av lufta.

(Dagbladet): Mandag ble det klart at NRK fjerner Ole Torps program «Aktuelt» fra skjermen. 

Programmet legges ned for å overlate sendeflaten til et debattprogram som skal nå yngre seere, kunne nyhetsdirektør Per Arne Kalbakk fortelle.

- Et forkastelig argument fra NRK Programmet skal fortsette ut året, for så å bli erstatta av et konsept som skal nå en yngre målgruppe. 

- Hvis det med yngre konsept menes at Torp skal byttes ut bare fordi han er for gammel, synes jeg det er et forkastelig argument. I Norge virker det som man tror alt blir bedre når man bytter til yngre programledere, sier Oddvar Stenstrøm til Dagbladet. 

Den tidligere programlederen i «Holmgang» på TV 2 syntes NRK har en dårlig praksis overfor sine mest erfarne journalister.
 
- Det er en merkelig politikk å skyfle vekk alle over 60 år, når du har brukt en generasjon til å ale dem opp som dyktige programledere. Ole Torp er et eksempel på en som gjør en god jobb, er allsidig og passer perfekt til konseptet, mener Stenstrøm, som minner om at NRK har forsøkt å forunge seg tidligere, uten hell:

- Seertallene viser at skiftet til en yngre programleder i «Debatten» slett ikke førte til yngre seere. Det er uansett de eldre som ser på NRK. Og statskanalen har ikke noe kommersielt press på seg for å tekkes seere under 40 år, sier Stenstrøm. 

Et viktig program Tidligere valgkampgeneral Geir Helljesen er også oppgitt over nyheten.

- Det er synd. «Aktuelt» har trukket mange seere over til NRK2. Det er trist og det må da være bedre måter å spare penger på, sier han.

- NRK sier de vil nå en yngre målgruppe?

- Når det er såpass stor interesse for programmet, er det veldig leit at programmet forsvinner. At så mange kjente og stole politikere stiller opp i programmet regelmessig, er det i seg selv et tegn på hvor viktig programmet er, mener Helljesen.

Nyhetsdirektør i NRK, Per Arne Kalbakk, forsvarer nedleggelsen av «Aktuelt».

- Jeg får nesten inntrykk av de tror vi skal lage et debattprogram bare for 17-åringer. Det er ikke vår intensjon. Vi ønsker å nå ut til flere mellom 30 og 50 år, da vi ser at debattprogrammene vi har i dag hovedsakelig treffer folk over 50, sier han og fortsetter:

- Siden folk under 50 også betaler lisens, vil vi gi dem et like godt tilbud. Det betyr på ingen måte at de eldre seerne våre er et problem, de er tvert imot et grunnfjell i oppslutningen vår - og vårt mål er å lage god allmennkringkasting til alle aldersgrupper.