ABORT I POTTEN: Erna Solberg er villig til å diskutere endringer i abortloven for å få Kjell Ingolf Ropstad og KrF på regjeringens side.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
ABORT I POTTEN: Erna Solberg er villig til å diskutere endringer i abortloven for å få Kjell Ingolf Ropstad og KrF på regjeringens side. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Erna Solberg og KrF i sonderinger

Et forsøk på å innskrenke abortloven, vil møte massiv og ubøyelig motstand

Dagbladet mener: Stortinget bør heller diskutere å gi kvinner økt selvbestemmelse i tråd med abortlovens intensjoner.

Leder

Snart starter sonderingene mellom KrF og regjeringen om det er grunnlag for en flertallsregjering med KrF. På forhandlingsbordet ligger abortloven, skal vi tro statsminister Erna Solberg. Høyre-lederens løfte om å diskutere endringer i dagens abortlov var avgjørende for KrFs veivalg sist helg. Kjell Ingolf Ropstad hevdet at KrF hadde en historisk mulighet til å stramme inn abortloven hvis partiet gikk i forhandlinger med Solberg fremfor Jonas Gahr Støre.

Hva en eventuell endring vil innebære, er foreløpig høyst uklart, og Solberg synes å ha gjort opp regning uten vert. Ingen av de tre regjeringspartiene, ikke en gang Solbergs eget parti, Høyre, vil gå med på endringer som medfører en innskrenkning i kvinners rett til selvbestemt abort. Både Solberg og helseminister Bent Høie har derfor forsikret at det kun er snakk om en symbolsk endring, nærmest bare en kosmetisk redigering av lovteksten. Ved å fjerne abortlovens paragraf 2c, som omhandler grunnlag for senabort, fjerner man samtidig stigma rundt Downs-syndrom, er påstanden.

Dette er en konstruert argumentasjon skapt av abortmotstandere. Bruk av begreper som «Downs-paragrafen» og «sorteringssamfunn» er en usmakelig moralisering over kvinners svært krevende valg, og det overrasker oss at en statsminister og en helseminister på den måten gjør vondt verre for kvinner som allerede opplever en livskrise. Begrepene er heller ikke treffende for svangerskapsavbrudd etter 2c. De aller fleste senaborter handler om alvorlig sykdom og skader hos fosteret, ikke om Downs.

Stortinget bør i stedet diskutere endringer som styrker kvinners selvbestemmelse i tråd med abortlovens intensjoner. Nemndene bør avvikles og kvinners rett til selvbestemt abort bør utvides til uke 18. Det kan skje i visshet om at de fleste aborter skjer før uke 9, og at antall senaborter er stabilt lavt, også i land hvor kvinner har en utvidet rett til selvbestemt abort. Stortinget bør legge til rette for økt kunnskap og informasjon til alle gravide.

Vi venter at våre folkevalgte skal basere lovgivning på fakta og kunnskap, ikke på følelser eller politisk spill. Et forsøk på å endre abortloven som Solberg og KrF har snakket om, vil møte massiv og ubøyelig motstand. Når partene setter seg til forhandlingsbordet, bør de i stedet diskutere hva regjeringen kan gjøre for å støtte og hjelpe foreldre til kronisk syke barn. En god start ville være å slutte stigmatiseringen av kvinners valg.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.