DEBATT

Debatt: Tigging og bakmenn

Et forsøk på å rydde opp i misforståelser

Etter «Brennpunkt»-dokumentaren om en prostitusjons- og narkotikaliga i Bergen, har mange stilt spørsmål ved Fafos rapport om rumenske tiggere og gatearbeidere fra 2015. 

RYDDER OPP: «Brennpunkt»-dokumentaren «Lykkelandet» om tiggere i Bergen har vakt oppsikt, og en Fafo-rapport om rumenske tiggere som kom til en annen konklusjon ble et tema i etterkant. I denne kronikken forsøker forskerne å rydde opp i noen misforståelser.
 Foto/faksimile: NRK Brennpunkt
RYDDER OPP: «Brennpunkt»-dokumentaren «Lykkelandet» om tiggere i Bergen har vakt oppsikt, og en Fafo-rapport om rumenske tiggere som kom til en annen konklusjon ble et tema i etterkant. I denne kronikken forsøker forskerne å rydde opp i noen misforståelser. Foto/faksimile: NRK Brennpunkt Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Hvordan kan Fafo og NRK komme til så ulike konklusjoner? Hvordan kan Fafo påstå at det ikke er kriminelle bakmenn bak tiggerne – når kriminaliteten foregår rett foran øynene på oss alle? Fafo-forskerne forsøker her å rydde opp i noen misforståelser.

Dagbladets Inger Marie Hobbelstad har nå flere ganger gjentatt noen feilaktige påstander om Fafos studie av rumenske tiggere og gatearbeidere. Litt av forvirringen må nok NRK ta ansvar for. Ikke bare fordi den ellers svært interessante Brennpunktdokumentaren konsekvent omtaler en rumensk narko- og prostitusjonsliga som et «tiggermiljø». Men også fordi NRK var blant de mediene som hadde den mest ensidige og misvisende framstilling av vår rapport da den kom ut. Det mest alvorlige i kjølvannet av NRKs dokumentar er at fattige tilreisende tiggere settes i bås med rumensk mafia, og utsettes for trakassering. For oss som forskere er det imidlertid også alvorlig at mediene bidrar til å svekke tilliten til forskningen.

Likevel – mye av forvirringen må vi selv ta ansvar for. Når journalister i dagspressen så grundig misforstår hva vi skriver er det åpenbart at vi ikke har vært flinke nok til å formidle hverken funn eller metoder.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer