ABSURD:  Islam Net har forsøkt å profilere seg som en fredelig, lovlydig organisasjon. Det er et teologisk konstruert forsvar, som betyr fint lite når de forkynner et absurd forsteinet syn på hvordan samfunnet egentlig bør være, skriver Dagbladet i dagens lederartikkel. Foto: Islam Net
ABSURD: Islam Net har forsøkt å profilere seg som en fredelig, lovlydig organisasjon. Det er et teologisk konstruert forsvar, som betyr fint lite når de forkynner et absurd forsteinet syn på hvordan samfunnet egentlig bør være, skriver Dagbladet i dagens lederartikkel. Foto: Islam NetVis mer

Et forsteinet syn

Ingress

Meninger

Det er godt dokumentert at muslimer i Norge er en uensartet gruppe, i likhet med resten av befolkningen. En TNS Gallup-undersøkelse fra 2006 viser at kun 13 prosent ønsker å innføre sharia i Norge. Hva som menes med «sharia» vil også variere. Innvandrerbefolkningens holdninger blir mer lik våre holdninger jo lenger de bor her - de blir mindre religiøse, mer demokratiske og mer individualistiske, viser en norsk offentlig utredning fra 2011.

Men på samme måte som vi må være på vakt overfor ekstreme innvandringsfiendtlige miljøer i Norge, må vi også være oppmerksom på at det finnes ekstreme muslimske grupperinger. Antirasistisk senter har tatt et forbilledlig initiativ i denne sammenheng. I en kronikk her i avisa ropte de nylig et kraftig varsko om den muslimske organisasjonen Islam Net, som forsvarer steining av homofile, for utroskap etc. Noe av grunnen til at Antirasistisk senter ønsker å bekjempe Islam Net, er at radikale bevegelser forsterker hverandre. Antiislamistiske miljøer får næring av radikale, muslimske miljøer. En forpestende dynamikk.

Islam Net er en ganske liten organisasjon, men før helga publiserte vi en video fra Islam Nets fredskonferanse i år - som understreker alvoret. Der stiller lederen, Fahad Qureshi, et retorisk spørsmål til salen: Dersom Koranen sier at dødstraff, om det er steining for utroskap eller hva som helst, er det den beste mulige straffen - bør ikke det brukes over hele verden? Hvorpå salen med cirka 1500 tilhørere strakk hånda i været. Organisasjonen har totalt 2000 medlemmer.

Dette er en type religiøs forkynnelse som bør ha minimal plass i ethvert samfunn. Qureshi gjemmer seg bak et merkelig argument om at denne typen holdninger er helt vanlige blant verdens muslimer, og at de dermed ikke er ekstreme. Det er sannsynligvis feil - i Norge har vi til og med tall på det. Uansett er dette å snu problemstillingen på hodet. Det er ikke religionen som avgjør om holdninger er ekstreme, men holdningene i seg selv. Dødsstraff for utvalgte grupper i samfunnet er uhyrlig.

Islam Net har forsøkt å profilere seg som en fredelig, lovlydig organisasjon. Det er et teologisk konstruert forsvar, som betyr fint lite når de forkynner et absurd forsteinet syn på hvordan samfunnet egentlig bør være.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.