IGNORER: Ved å heie på den ene eller andre parten gjør vi ære på de håpløse politikerne i Israel og Palestina, til stor skade for sivilbefolkningen, mener Pål Norheim. Bildet er fra en demonstrasjon i Oslo til støtte for Gaza i forrige uke. Foto: Jørgen Kvalsvik/Dagbladet.
IGNORER: Ved å heie på den ene eller andre parten gjør vi ære på de håpløse politikerne i Israel og Palestina, til stor skade for sivilbefolkningen, mener Pål Norheim. Bildet er fra en demonstrasjon i Oslo til støtte for Gaza i forrige uke. Foto: Jørgen Kvalsvik/Dagbladet.Vis mer

Et forsvar for å sitte på gjerdet

Hver gang Israel/Palestina-konflikten blusser opp, burde vi gjøre vårt beste for å ignorere den.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

POLITISKE IDEER: Den palestinske sivilbefolkningen, som i disse dager utsettes for bombardementet i Gaza, vil kunne si at vi på utsiden ikke skjønner noen ting. Sivile israelere som hører alarmene gå og rakettene slå ned i sitt eget land vil kunne si det samme. Begge med full rett.

Vi befinner oss i trygghet, langt fra konflikten. De fleste av oss har aldri erfart krig, terror og frykten det innebærer å befinne seg midt i en konflikt uten fluktmuligheter.  På den annen side: Er det nå så sikkert at de involverte parter på israelsk eller palestinsk side besitter noen større innsikt og klarsyn enn oss utenforstående?

Etter så mange års konflikt, er det lite som tyder på det. De befinner seg i kampens hete, blendet av sine lidenskaper, sine kortsiktige agendaer, sitt hat og sin frykt - foruten å være viklet inn i lokalt betingete maktspill og interesser. 

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn