DEBATT

Debatt: Verden

Et forsvar for regimet

Skal vi forstå tendensene i tiden vi lever i, kan vi med fordel innføre begrepet om regime.

LEDENDE FIGURER I VÅR TID: Russlands president Vladimir Putin og USAs presiden Donald Trump. Her under G20-møtet tidligere i sommer. Foto: Mikhail Klimentyev / SPUTNIK / AFP Photo / NTB scanpix
LEDENDE FIGURER I VÅR TID: Russlands president Vladimir Putin og USAs presiden Donald Trump. Her under G20-møtet tidligere i sommer. Foto: Mikhail Klimentyev / SPUTNIK / AFP Photo / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Det hersker stor forvirring om den tid vi lever i – om de tegn og brikker vi så gjerne vil føye sammen til én tendens for å oppnå mening, egentlig lar seg samle. Vi spør for eksempel om vi er på vei inn i en ikke-demokratisk tid? Med ledere som Trump, Putin, Li, Orban, Modi – alle til høyre? Eller utfordres vi mer av de folkelige protestene som nå reiser seg mot etablerte eliter – fra gule vester til globale populister, fra lokale bompenge-opprøre til den generelle misnøyen nedenfra?

Og dersom dette betyr noe for demokratiet, er vi da i ferd med å ta skritt tilbake til 1930-årene, til folk som Adolf Hitler og Oswald Spengler – eller går vi tvert om mot nye ting som klimakrise, datarevolusjon, kunstig intelligens og nye samhandlingsmåter? Kort sagt, er det nytt eller gammelt, det som skjer? Høyre- eller venstreorientert? Truende eller løfterikt?

En forutsetning for å forstå sin tid, er å innsnevre perspektivet, begrense bruken av «vi». Verden står ikke ved en felles skillevei. «Vi» eksisterer kanskje ikke annet enn som en forståelsesform, som det var en felles roman vi leste. Den store teksten omfatter jo ikke et «vi», samlet sett.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer