LEDER

Et forsvar i ubalanse

Det kan virke som om regjeringens forsvarsstrategi mangler bein på bakken.

NY FORSVARSPLAN: Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H)
NY FORSVARSPLAN: Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Statsminister Erna Solberg og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide la i går fram den sterkt forsinkede langtidsplanen for forsvaret. Per Sandberg sto bi og forsikret at Frp støtter planen, selv om hans entusiasme var noe mer avdempet. Med seg hadde de tre politikerne løfter om 165 nye milliarder til forsvaret de neste 20 årene, men også sviende nedskjæringer. Det skal spares 40 milliarder, elleve baser skal legges ned og personalkostnadene skal kuttes.

Helt etter norsk tradisjon er den distriktspolitiske debatten om forsvarets utvikling allerede i gang. På dette punkt har regjeringen vår støtte: Bare et strengt helhetssyn kan brukes når et lite land skal prioritere bruken av forsvarsmidler. Behovet for effektiv ressursbruk, økt kampkraft og kortere responstid må være den sentrale drivkraften i fornyelsen av forsvaret.

Det nye forsvaret regjeringen planlegger, kjennetegnes ved høyt teknologisk nivå, tilpasning til NATOs og USAs behov og en tydelig ubalanse når det gjelder bakkestyrker. Flyvåpenet vil snart få inntil 52 nye kampfly, det skal kjøpes inn nye maritime overvåkingsfly, fire rådyre ubåter og fregattene skal seile mer. Satsingen på etterretning og spesialstyrker fortsetter. Når det gjelder hæren skal den bli noe styrket i nord, men hovedgrepet er å vente med en større modernisering til det er gjennomført en såkalt landmaktutredning.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer