ANSVARLIG for et dårlig rustet forsvar: Ine Eriksen Søreide (H).
ANSVARLIG for et dårlig rustet forsvar: Ine Eriksen Søreide (H).Vis mer

Forsvaret:

Et forsvar uten kraft

Statsråden bør se seg selv i speilet. Lenge.

Meninger

Lag for lag avdekkes tilstanden i det norske forsvaret. Det som kommer fram er nedslående. I fjor ble det bevilget 49.1 milliarder kroner til forsvaret, men likevel var det ikke mulig å få det til å fungere etter målsettingene. I en gradert rapport slår forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen fast at han ikke er i stand til å mobilisere forsvaret i krise og krig. Beredskapen i hæren, Heimevernet, Luftforsvaret og Cyberforsvaret får alle strykkarakter. Det er Klassekampen som har publisert rapporten som bærer navnet «Forsvarssjefens resultat- og kontrollrapport for 2016».

Gjennom flere år har offiserer og forsvarseksperter advart mot svekket kampkraft og mobiliseringsevne. Nå bekreftes dette i en rapport forsvarssjefen selv har skrevet, og deretter hemmeligstemplet. Ved utgangen av 2016 kunne bare deler av forsvaret mobiliseres innenfor gitte varslingstider. Og det forsvaret som kunne stables på beina, ville bare være i stand til å kjempe i en kort periode. I rapporten heter det: «Forsvarssjefen vurderer Forsvarets operative evne til mindre god, på grensen mot ikke tilfredsstillende ved utgangen av 2016. Den samme vurderingen har vært gjort siden utgangen av 2014». På direkte spørsmål fra Klassekampen vil forsvarssjefen ikke svare på om forsvaret i dag er i stand til å forsvare Norge.

Det gjør ikke situasjonen noe bedre at en annen hemmeligholdt rapport fastslår at Sivilforsvaret ikke er i stand til å gi sivilbefolkningen den beskyttelse den har krav på etter folkeretten.

I fjor høst fikk regjeringen vedtatt Langtidsplan for forsvaret med hjelp fra Arbeiderpartiet. Planen beskriver forsvarets økonomi og investeringer de neste 20 åra, men omfatter ikke hæren og heimevernet. De utredes særskilt. Uansett er det klart at forsvaret både har akutte utfordringer som må løses nå, og et langsiktig strukturproblem.

Mens generalene og statsrådene svinger gummistemplene og graderer dokumenter, har det norske folk for lengst skjønt hvor landet ligger. Forsvarets egen innbyggerundersøkelse fra i vår viser at mindre enn hver tredje nordmann mener forsvaret er i stand til å sikre norsk suverenitet og forsvaret landet. Da forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide (H) ble konfrontert med det, svarte hun at forsvarets manglende tillit skyldes en ny åpenhet rundt svakheter og mangler. Det kom etter at hun gjorde alt for å hemmeligholde Riksrevisjonens rapport om landets elendige beredskap. Statsråden bør se seg selv i speilet. Lenge.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.