LEDER

Forsvaret:

Et forsvar uten kraft

Statsråden bør se seg selv i speilet. Lenge.

ANSVARLIG for et dårlig rustet forsvar: Ine Eriksen Søreide (H).
ANSVARLIG for et dårlig rustet forsvar: Ine Eriksen Søreide (H). Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Lag for lag avdekkes tilstanden i det norske forsvaret. Det som kommer fram er nedslående. I fjor ble det bevilget 49.1 milliarder kroner til forsvaret, men likevel var det ikke mulig å få det til å fungere etter målsettingene. I en gradert rapport slår forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen fast at han ikke er i stand til å mobilisere forsvaret i krise og krig. Beredskapen i hæren, Heimevernet, Luftforsvaret og Cyberforsvaret får alle strykkarakter. Det er Klassekampen som har publisert rapporten som bærer navnet «Forsvarssjefens resultat- og kontrollrapport for 2016».

Gjennom flere år har offiserer og forsvarseksperter advart mot svekket kampkraft og mobiliseringsevne. Nå bekreftes dette i en rapport forsvarssjefen selv har skrevet, og deretter hemmeligstemplet. Ved utgangen av 2016 kunne bare deler av forsvaret mobiliseres innenfor gitte varslingstider. Og det forsvaret som kunne stables på beina, ville bare være i stand til å kjempe i en kort periode. I rapporten heter det: «Forsvarssjefen vurderer Forsvarets operative evne til mindre god, på grensen mot ikke tilfredsstillende ved utgangen av 2016. Den samme vurderingen har vært gjort siden utgangen av 2014». På direkte spørsmål fra Klassekampen vil forsvarssjefen ikke svare på om forsvaret i dag er i stand til å forsvare Norge.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer