KOMMENTARER

Et framskritt, to tilbake

Etter 100 dager er Frp's politikk nesten glemt.

BURSDAGSKAKE: Statsminister Erna Solberg (t.v.) og finansminister Siv Jensen blåser lys for å feire 100 dager i regjering i Davos, Sveits fredag morgen.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
BURSDAGSKAKE: Statsminister Erna Solberg (t.v.) og finansminister Siv Jensen blåser lys for å feire 100 dager i regjering i Davos, Sveits fredag morgen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Det er kutyme for å gi en ny regjering 100 dagers fredningstid. Den uskrevne regelen er først og fremst myntet på opposisjonen. Regjeringen skal få tid til å komme ordentlig i gang.Per Sandberg må ha trodd fredningstida gjaldt ham. Han markerte Frp's 100 første dager i regjering med å lange ut mot Venstre og KrF. De to småpartiene har fått altfor mye innflytelse på bekostning av Frp, hevdet han i et intervju med NRK. Han angrer ennå ikke på at han sa nei til å være statsråd, men ser ikke bort i fra at det kan bli bruk for ham seinere i perioden.

Det er ikke vanskelig å skjønne frustrasjonen når Frp i sak etter sak har måttet legge egen politikk på is. Partiet er nesten ikke til å kjenne igjen fra opposisjon. I møte med embetsverk, partene i arbeidslivet og andre interessegrupper, har Frp måttet innse at selv små kursendringer er krevende og tar tid. Dermed har partiet i rekordfart forlatt eller nedtonet bombastiske standpunkter når det gjelder avgifter, bomringer, klima, oljeboring, landbruk, likestilling, asylpolitikk og ikke minst oljepengebruk, for bare å nevne noe.Tross at Siv Jensen og hennes statsråder har jobbet hardt for å dempe forventningene, mangler både partiet og velgerne forventningsskolering. Allerede har skuffete velgere vendt partiet ryggen i meningsmålinger, og Sandbergs utspill varsler at den indre opposisjonen er klar for plenen.Det er selvfølgelig ikke overraskende at Høyre dominerer, men samarbeidsavtalen med sentrumspartiene gjør det enda tøffere å få gjennomslag for fløypartiet. Mens Høyre fornøyd erklærte at budsjettet var blitt enda bedre med Venstre og KrF, mener Frp det ble dårligere. Sandberg klager igjen over at de to småpartiene krever mer enn han mener de har mandat til. Men sånn er parlamentarismen. Flertall koster flesk, og det er sideflesket som ryker først.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer