Et fristed for tanken

Skulle jeg velge, foretrakk jeg kapitalisme uten forkledning. Bransjemakt ville da være avgjørende. Bokhandelen ville under et slikt system vise maktpotensialet den har.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DET ER MYE

vi kan leve foruten. Bokhandelen, for eksempel. Men det er ikke et godt liv.

Bokhandelen er ordets rom. Her er klassikerne og nåtidens ord mellom permer. Rommet er der, en flate å trå på, midt i livets mylder, fri for kanalknapper, www og postkassenes åpenbare begrensninger.

I mange år har bransjeavtalen satt rammene for bokhandelen. Avtalen oppnådde det den satte seg fore. Den har gjort norske forlags utgivelsespolitikk mulig. Den har gitt et desentralisert bokhandlernett levelige vilkår. Den har vært med på å gjøre tilgangen på litteratur rik og lik i Norge. Når vi nå etter alt å dømme blir stående uten en bransjeavtale, melder behovet for nye rammer seg.

DET ER ET

paradoks at en bok som av kulturpolitiske grunner koster det samme hos alle Norges bokhandlere, samtidig kan fås billigere i alle Norges postkasser. Paradokset forsterkes ytterligere av at rabatten på bøker i bokklubb har gjort bøker generelt dyrere i Norge.

Historisk har imidlertid bokklubbenes bidrag vært viktig. I en tid da informasjonsflommen truer med å kvele oss,har de vært med på å holde boken aktuell for det allmenne publikum. Folk har fortsatt å lese bøker, tross internett, DVD og reality på TV. I medlemsbladene får leseren lesehjelp gjennom den utvelgelse og presentasjon som skjer der. Interessen vekkes, boken får en plass også i folks tanker. Bokklubbenes titler har blitt den felles vei til litteraturen. Dette har vært en markedsføringsgenistrek.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.