Et fritt Sv albard

Et fritt Svalbard kan lede veien til en republikk for eventyrere fra alle nasjonaliteter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SVALBARD HAR

helt siden William Barentsz oppdaget øygruppa i 1596 vært en internasjonal almenning som det internasjonale samfunnet fritt kan plyndre. Løsningen er å gi Svalbard en egen grunnlov, og la folket styre seg selv og sitt territorium.

Ingen i dag - selv ikke de små hjelperne som sitter på innsiden av hodet til kommunalminister Erna Solberg - vet hvordan Norge ser ut om ti år. Trøkket fra produksjonens deterritorialisering, globalisering og «Regionenes Europa», skaper helt nye samfunnsformasjoner. Også Norge må tegnes på nytt. Hvor starter man når det nye norgeskartet skal tegnes? Svalbard.

Nederlendere har forsynt seg grådig på Svalbard - landet med de kalde kyster. Det samme har briter, russere og til sist nordmenn. Først var det det eventyrlige dyrelivet som lokket utplyndrerne. Deretter var det kullforekomster som skapte dype og uhelbredelige sår i den sårbare arktiske ørkenen. Snart er det olje.

I sommer skal det russiske seismikkskipet «Professor Kurentsov» legge ut på et såkalt vitenskapelig tokt. Finner skipet olje- eller gassforekomster truer det med å skape alvorlig internasjonal konflikt. Moskva mener at et eventuelt funn tilhører Spitsbergens egen sokkel, og dermed kan utvinnes fritt av det enkelte signatarland. Norge mener at vannområdene utenfor Svalbard tilhører norsk sokkel.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.