Et fullverdig liv

KANAL 24: «Kan eg leve eit fullverdig liv med bare ein radiokanal?» Det ville forfatter Frode Grytten nylig finne ut av. Dermed gikk han i gang med prosjektet «Ti dagar med Kanal 24». I ti sammenhengende dager lyttet han til kanalen. Fra morgen til kveld. Time etter time. Dag etter dag. Puh!Om forskningsprosjektet til Grytten denne gangen ikke akkurat kvalifiserer til statsstøtte, så har det likevel en slags verdi. Vi får nemlig vite hva slags tanker Frode Grytten gjør seg etter et inntak av kommersiell radio som best kan sammenlignes med en massiv overdose. Det går klart fram av kronikken at han ikke føler seg særlig vel. Det er lett å forstå. Ti dager kun på laks og eggerøre ville nok også fremkalt noe av det samme ubehaget.

DET ER HER problemet ligger. Overfør prosjektet til Odda-forfatteren til andre områder i livet, så blir det ganske absurd. Frode Grytten spør i overskriften sist lørdag om en kan leve et fullverdig liv med bare én radiokanal. Om vi i Gryttens ånd bytter ut ordet radiokanal med pølse eller forfatter så blir kanskje poenget mitt kanskje mer tydelig. Derfor er mitt svar at skal en leve et fullverdig liv, så må det inneholde flere elementer enn én radiokanal. Som hele mennesker skal vi også lese bøker, se film, gå i teater og lytte på egne plater. Og når det gjelder radio, er det heller ikke oss i mot at du som medieforbruker også bruker noe tid på andre radiokanaler. Å lage radio er en daglig kamp om lyttergrupper og lytterminutter. Ingen lyttere, ingen radio. Derfor tenker de fleste radiokanaler omtrent i de samme baner når en sending bygges. Hyppige skifter, mye musikk, solide nyheter og vennlige programledere. Det er klart dette ikke er en oppskrift som passer alle. For forfatter Frode Grytten ble denne miksen over ti dager vel mye. Forståelig nok.

DET ER VANSKELIG å forholde seg til Gryttens synsing om kanalens humor og manglende alvor. Synsing er standpunkt basert på smak. Atle Antonsen, Johan Golden og Espen Thoresen Hvæsaagod Takkskalduha er dyktige programledere og tilhører på ingen måte en gjeng «avblomstrede komikere». En slik synsing har like lite for seg som å hevde at Frode Grytten er en avblomstret forfatter. Musikken på Kanal 24 vies også oppmerksomhet av Grytten. Den jobben som en meget kompetent musikkavdeling, grundige undersøkelser, tilbakemeldingene vi nå får fra våre drøyt 500 000 lyttere hver dag og platebransjen veier nok tyngre enn playlisten til Gryttens ipod. Selv er jeg mektig stolt over at Kanal 24 har vunnet Radio Prix for beste humorprogram. Kanalens aktualitetsprogram Nyhetspuls 17 er også belønnet med pris fra samme Radio Prix. At kanalen ved Audhild Gregoriusdotter Rotevatn også har vunnet flere priser for sitt språk kjenner nok Grytten til. Han har en selv. At Frode Grytten mener at nyhetene på Kanal 24 er proffe er også noe vi er enige i. Nyheter er svært viktig for lytterne våre. Velkommen tilbake til bra folk og bra musikk, Grytten!