KOMMENTARER

Et fult svensketriks

Ved lanseringen av Karin Bergs praktverk «Skistavens historie», er det all grunn til å minne om Gunde Svan sitt fule stavtriks fra VM 1985.

KALD SPØK: Den samlete norske skipressen trodde at nå var det gjort: Heretter ville alle gå med enslig langstav for å holde farten til Gunde Svan. Foto: Ingvar Karmhed / SvD / SCANPIX
KALD SPØK: Den samlete norske skipressen trodde at nå var det gjort: Heretter ville alle gå med enslig langstav for å holde farten til Gunde Svan. Foto: Ingvar Karmhed / SvD / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Det var den gang svenskene ennå var de beste til å gå fort på ski, og ingen gikk fortere enn Gunde. Da han derfor en tidlig morgen midt under mesterskapet ble sett trenende med bare en lang stav på jordene ved VM-arenaen i vakre østerrikske Seefeld, trodde den samlete nasjonale skipressen at nå var det gjort. Heretter ville alle gå med enslig langstav for å holde farten til den smarte svensken, og vi var blitt distansert. For var det ikke Norge som hadde tradisjon for det å være foran med den beste skistaven?

Nå ja; i den nye boka si trekker dyktige Karin Berg vår stavhistorie omtrent 4000 år tilbake til «Rødøymannen»; helleristningen av en skiløper med en stav som du vil kjenne igjen i piktogrammene fra Lillehammer-OL. På den tida gikk våre skiløpere med en stav, mens russere og kinesere allerede da brukte to. Og der vi trodde at vi alltid hadde visst hvordan man kom seg raskest bortover snøen på ski, hadde i virkeligheten svenskene vært enda tidligere ute. I en myr i Västerbotten har forskerne funnet en konservert skistav ved siden av et par ski, og datert utstyret til 3200 år f.Kr. Vi ble altså slått grundig lenge før Gundes tid, men vi visste det ikke. Da vi begynte å konkurrere på ski og langrenn ble nasjonalsporten vår fra seint på 1800-tallet, var en stav med en stor trinse for å få feste i løssnøen obligatorisk norsk utstyr.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.