FARMOR MED FUTT: Farmoren til Anna Fiske er ikke helt som andre farmorer. Illustrasjon fra boka
FARMOR MED FUTT: Farmoren til Anna Fiske er ikke helt som andre farmorer. Illustrasjon fra bokaVis mer

Et fyrverkeri av en farmor

Herlig barnebok fra Fiske.

ANMELDELSE: Anna Fiskes barneblad «Rabbel» var et godt og reklamefritt norsk alternativ i bladjungelen. Dessverre ble det aldri så populært som det burde ha blitt, noe det litt uvante formatet kanskje hadde skyld i. De små bladene ble fort borte i bokhandlerhyllene.

Derfor er det veldig gledelig at vi nå får et gjensyn med Rabbels mest energiske karakter, Farmor, samt mini-Anna i «Farmor og jeg».

Dame med driv
Farmor er en uortodoks og oppfinnsom dame, uten at det noensinne virker for konstruert. Fotoene i boka illustrerer også dette på en fiffig måte, denne dama gikk virkelig med ullue midt på sommeren.

Tegningene er fornøyelige og fulle av små detaljer, noe som gjør at man kan lese de fem fortellingene igjen og igjen. Fargene er klare og smakfulle og gir bildene et rolig inntrykk tross alt det sprelske som skjer innenfor rutene.

Hjerte av gull
Boka byr på mange artige påfunn, men tar også opp alvorlige temaer som døden og ensomhet på en fin og ukomplisert måte. Farmor jukser kanskje på bingoen og gidder ikke å hjelpe til så mye i jula, men et hjerte av gull, det har hun.

Aktivitetssidene med klipp og lim-oppgavene mangler her, noe bokformatet vel har satt en naturlig stopper for. De var alltid så fristende i «Rabbel» at jeg selv som voksen merker at jeg savner dem litt, men da får man heller ty til et av bladene.

Et fyrverkeri av en farmor

Så er det bare å håpe at denne viltre farmoren nå endelig får den oppmerksomheten hun, og Anna Fiske, fortjener.