DEBATT

Debatt: Sykehusstriden i Oslo

Et Gaustad uten smittevern bekymrer meg

Hvorfor unnta svært dyre sykehusbygg som Gaustad fra en skikkelig virksomhetsbeskrivelse og fullstendig og forsvarlig planlegging? Dette kreves for alle nybygg i landet!

FORSVARLIG PLANLEGGING?: Prosjektdirektør Just Ebbesen søker om 37 milliarder til første byggetrinn av nye Gaustad uten at behov, aktivitet og areal i byggene beskrives, skriver innsenderen. Foto: Tomm W.Christiansen/ Dagbladet
FORSVARLIG PLANLEGGING?: Prosjektdirektør Just Ebbesen søker om 37 milliarder til første byggetrinn av nye Gaustad uten at behov, aktivitet og areal i byggene beskrives, skriver innsenderen. Foto: Tomm W.Christiansen/ Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Just Ebbesen, Oslo universitetssykehus (OUS), deler i Dagbladet 9. sept, min bekymring for smittevern ved Gaustad, men mener «utfordringene Andersen peker på understreker bare hvor viktig det er å få på plass nye bygg for OUS - så raskt som mulig».

Han vil «bygge først» og planlegge etterpå hvor et arealkrevende og dyrt høyrisiko-bygg skal ligge og hvordan behandle smitteførende luftstrømmer i 42 meter høye sykehusbygg med heissjakter og pipeeffekt!

Ebbesen søker om 37 milliarder til første byggetrinn av Gaustad uten at behov, aktivitet og areal i byggene beskrives. I rapport OUS 28.5.2019 (Tydeliggjøring av virksomhetsinnhold og driftskonsepter) står ikke ett ord om praktisk etablering av smitteisolater, infeksjonsmedisinsk avdeling eller høyrisiko-smitteenhet. Også generell indremedisinsk avdeling som behandler smitte, er utelatt. Ett felles pasientmottak medfører risiko for smitte.

På grunn av ukontrollerbare luftstrømninger og stempeleffekt skal transport av smittepasienter via fellesarealer og heis unngås. Ved høyrisikosmitte skal separate bygg benyttes. Studier av sjakt-effekten av heis i 12 etasjes høyhus viser at f.eks. ved brann fylles sjakten med røyk i løpet av 1,5 min. (Xia 2014). SARS- utbruddet i 2003 startet med en felles hotellheis i Hongkong og spredte seg derfra til store deler av verden.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer