Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Sykehusstriden i Oslo

Et Gaustad uten smittevern bekymrer meg

Hvorfor unnta svært dyre sykehusbygg som Gaustad fra en skikkelig virksomhetsbeskrivelse og fullstendig og forsvarlig planlegging? Dette kreves for alle nybygg i landet!

FORSVARLIG PLANLEGGING?: Prosjektdirektør Just Ebbesen søker om 37 milliarder til første byggetrinn av nye Gaustad uten at behov, aktivitet og areal i byggene beskrives, skriver innsenderen. Foto: Tomm W.Christiansen/ Dagbladet
FORSVARLIG PLANLEGGING?: Prosjektdirektør Just Ebbesen søker om 37 milliarder til første byggetrinn av nye Gaustad uten at behov, aktivitet og areal i byggene beskrives, skriver innsenderen. Foto: Tomm W.Christiansen/ Dagbladet Vis mer
Meninger

Just Ebbesen, Oslo universitetssykehus (OUS), deler i Dagbladet 9. sept, min bekymring for smittevern ved Gaustad, men mener «utfordringene Andersen peker på understreker bare hvor viktig det er å få på plass nye bygg for OUS - så raskt som mulig».

Han vil «bygge først» og planlegge etterpå hvor et arealkrevende og dyrt høyrisiko-bygg skal ligge og hvordan behandle smitteførende luftstrømmer i 42 meter høye sykehusbygg med heissjakter og pipeeffekt!

Ebbesen søker om 37 milliarder til første byggetrinn av Gaustad uten at behov, aktivitet og areal i byggene beskrives. I rapport OUS 28.5.2019 (Tydeliggjøring av virksomhetsinnhold og driftskonsepter) står ikke ett ord om praktisk etablering av smitteisolater, infeksjonsmedisinsk avdeling eller høyrisiko-smitteenhet. Også generell indremedisinsk avdeling som behandler smitte, er utelatt. Ett felles pasientmottak medfører risiko for smitte.

På grunn av ukontrollerbare luftstrømninger og stempeleffekt skal transport av smittepasienter via fellesarealer og heis unngås. Ved høyrisikosmitte skal separate bygg benyttes. Studier av sjakt-effekten av heis i 12 etasjes høyhus viser at f.eks. ved brann fylles sjakten med røyk i løpet av 1,5 min. (Xia 2014). SARS- utbruddet i 2003 startet med en felles hotellheis i Hongkong og spredte seg derfra til store deler av verden.

Hvorfor unnta svært dyre sykehusbygg som Gaustad fra en skikkelig virksomhetsbeskrivelse og fullstendig og forsvarlig planlegging? Dette kreves for alle nybygg i landet! Hvorfor ikke for et komplisert og risikabelt sykehusbygg som alltid vil utgjøre en konsentrasjon av smitte til enhver tid?

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling