Et gebyr vi bør ha

Slutt på subsidiering av internasjonale kortselskaper.

Skjulte kostnader: Hvis du betaler med norske BankAxept, subsidierer du andre som betaler med internasjonale kort, skriver forfatteren. Illustrasjonsfoto: Scanpix
Skjulte kostnader: Hvis du betaler med norske BankAxept, subsidierer du andre som betaler med internasjonale kort, skriver forfatteren. Illustrasjonsfoto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Betalingskort: Du har kanskje merket deg at noen butikker har begynt å kreve gebyr når du betaler med visse typer betalingskort? Sannsynligvis vil du reagere negativt på å måtte betale for noe som tidligere var gratis, men for de fleste av oss er gebyret faktisk positivt.

Norge er i verdenstoppen når det gjelder bruk av kort, og de fleste av oss forventer at butikken godtar betaling med kort. Det nasjonale bankkortet BankAxept er det klart mest brukte betalingskortet i Norge, med en markedsandel på rundt 80 prosent. Det er imidlertid bruken av internasjonale kort som øker mest. Visa, MasterCard, American Express og Diners Club er de største internasjonale kortselskapene i Norge. Økt bruk av internasjonale betalingskort burde i utgangspunktet være positivt for konkurransen, men det er grunn til å være skeptisk til utviklingen.

For deg som forbruker er det små prisforskjeller mellom BankAxept og internasjonale betalingskort, men for handelsnæringen er forskjellene svært store. Når du betaler med BankAxept, må butikken betale et gebyr i størrelsesorden 12 til 20 øre. Når du betaler med et internasjonalt kort, er tilsvarende gebyr over 12 kroner i gjennomsnitt, altså minst 60 ganger dyrere enn BankAxept.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer