KOMMENTARER

Krig mot Iran

Et glimt av edruelighet?

Hvis det var et glimt av edruelighet da USAs president stanset angrepet på Iran, så gir det oss tross alt et lite håp.

ET ØYEBLIKKS EDRUELIGHET?: President Donald Trump i Det hvite hus med utenriksminister Mike Pompeo, nasjonal sikkerhetsrårgiver John Bolton, og pressetalskvinne Sarah Sanders Foto: REUTERS / NTB Scanpix
ET ØYEBLIKKS EDRUELIGHET?: President Donald Trump i Det hvite hus med utenriksminister Mike Pompeo, nasjonal sikkerhetsrårgiver John Bolton, og pressetalskvinne Sarah Sanders Foto: REUTERS / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Flyene skal ha vært i lufta. Amerikanske marinefartøyer i Persiagolfen skal ha vært klare til å gi ild. Angrepet var praktisk talt i gang da kontrabeskjeden kom. Hva som skjedde da ordren om ikke å angripe ble gitt blir så langt bare spekulasjoner, hvis vi ikke velger å tro på Donald Trumps utrolige påstand om at det var hensynet til 150 døde iranere som stanset ham. Det var det selvsagt ikke, for selv i den blodtåka som Washington har lukket seg inne i når det gjelder Iran, så er det mange gode grunner til ikke å starte en krig.

President Donald Trump har gjentatte ganger skrytt av sin intuisjon og evne til å improvisere. Hvis det var intuisjonen som ga Trump et øyeblikk av edruelighet, så er avblåsingen av angrepet begripelig. President Trump gikk til valg på at han skulle trekke USA ut av upopulære kriger, som de i Afghanistan og Irak. En krig mot Iran vil ikke være populær, 60 prosent av USAs befolkning er motstandere at et amerikansk førstehånds-angrep, ifølge meningsmålinger.

Donald Trumps viktigste fokus er valget om bare halvannet år. Å starte en krig er en sjanseseilas, der det er vanskelig å forutse hvordan den vil utvikle seg. Trumps intuisjon kan ha brakt ham tilbake til sitt opprinnelige jeg, som en motstander av kriger langt borte fra USA. Hans profil er tross alt som en slags isolasjonist, som trekker USA tilbake fra en ofte fiendtlig, og for mange av hans velgere, fremmed verden.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer