DEBATT

Debatt: Inkluderende arbeidsliv

Et gode for samfunnet om flere seniorer står lenger i jobb

Den nye avtalen om inkluderende arbeidsliv må forplikte partene til også å tenke nytt om hvordan flere av de eldste arbeidstakerne kan fortsette lenger i jobb.

MÅ HA MED FLERE: Seniorene i arbeidslivet er så viktige at vi alle er forpliktet til å tenke mer på hvordan vi kan holde på flere av dem, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
MÅ HA MED FLERE: Seniorene i arbeidslivet er så viktige at vi alle er forpliktet til å tenke mer på hvordan vi kan holde på flere av dem, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Det er et stort gode både for den enkelte og for samfunnet om flere seniorer står i jobb lenger. For den enkelte er arbeidsplassen et sted man kan føle samhold, lære og bidra. For samfunnet er det arbeid som gir velstand.

Det er mange i jobb som er grunnlaget for at vi kan ha så rause velferdsordninger som vi har i alle i de nordiske landene. Undersøkelser Tankesmien Agenda har gjennomført viser også at arbeidsgivere helst ønsker en blanding av eldre og yngre arbeidstakere.

Regjeringen og partene i arbeidslivet har nå blitt enige om en ny avtale om inkluderende arbeidsliv, og ett av de to nasjonale målene er at frafallet i arbeidslivet skal reduseres. Dette må ikke bare knytte seg til arbeidet mot langtidssykmelding og uføretrygd, men bør også i sterkere grad bidra til at færre trer ut av arbeidslivet tidlig. Norge har behov for at flere seniorer fortsetter lenger i arbeid.

For at flere skal stå lenger i jobb, er vekten som legges på kompetanse i den nye avtalen viktig. Tankesmien Agenda har tatt til orde for et kompetanseløft i arbeidslivet for at seniorene skal være bedre rustet for omstilling og spesialisering. I framtida vil mer læring på jobb og mer etterutdanning, være nødvendig for at seniorene ikke skal presses ut av endringer i arbeidslivet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer