DEBUTANT: Sara Sølberg er nominert til Tarjei Vesaas debutantpris for sin roman «Seismiske smell» som kom i 2016. Foto: Pernille B. Walvik
DEBUTANT: Sara Sølberg er nominert til Tarjei Vesaas debutantpris for sin roman «Seismiske smell» som kom i 2016. Foto: Pernille B. WalvikVis mer

- Et godt tegn i et litterært klima der 14-åringer kommer med selvbiografi

Alle kandidatene til Tarjei Vesaas debutantpris, som tildeles unge forfattertalenter, er fylt tretti år. 

(Dagbladet): Onsdag ble det klart hvem som er nominert til Tarjei Vesaas debutantpris. Prisen deles ut av Den norske Forfatterforening, og skal etter statuttene gå til siste års beste skjønnlitterære debutant under 35 år.

De tre som nå har muligheten å få den høythengende prisen er Jan Kristoffer Dale, Frederik Svindland og Sara Sølberg.

Tarjei Vesaas opprettet prisen i 1964 med prispengene han fikk for å ha vunnet Nordisk Råds litteraturpris for romanen «Isslottet». Målet med debutantprisen er å gi støtte og oppmuntring til forfattertalenter tidlig i forfatterskapet.

Modne

Alle årets kandidater har rukket å fylle tretti år. At kandidatene befinner seg i nærheten av den øvre aldersgrensen syns Dagbladets litteraturkritiker Cathrine Krøger er positivt.

- Det er jo egentlig et godt tegn i et litterært klima der 14-åringer kommer med sine selvbiografier, sier Krøger, og sikter til boken om popstjernene Marcus og Martinus som kom ut i fjor.

Tidligere vinnere av prisen er blant andre Karin Fossum, Torun Lian, Eivind Hofstad Evjemo og Kjersti Annesdatter Skomsvold, Harald Rosenløw Eeg og Tore Renberg.

Fjorårets vinner var Kenneth Moe, som hadde Karl Ove Knausgård som redaktør på sin debutroman «Rastløs».

Begrunnelser

- Det er veldig fint å være nominert, og jeg er veldig takknemlig, sier Sara Sølberg til Dagbladet.

Debutanten syns det er en ære å være en av de tre utvalgte.

Sølberg bestemte seg for å jobbe mer seriøst med tekst for fire år siden. Da avsluttet hun en master i kunst og fant ut at hun gjerne ville jobbe mer med tekst.

- Jeg hadde ingen forventninger til det å gi ut bok, annet enn at jeg håpet noen ville lese det jeg skrev, sier Sølberg.

Debuterte på Oktober

Hun tror det kan lønne seg å ha høstet ulike erfaringer når man gir seg i kast med å skrive bok.

Sara Sølberg debuterte på forlaget Oktober med boka «Seismiske smell». I Juryens begrunnelse for nominasjonen av Sølberg heter det blant annet:

«Det er en stille, krevende, performativ og vakker tekst Sølberg har skapt. Klimakrisa og enkeltindividets sårbarhet, parallellitetene mellom menneske og natur, løper og graver gjennom romanen. Sølberg setter navn på død og savn og tar hav og bølger i bruk for å sette ord på den skjøre linja mellom det bestandige og det nedbrytbare»

Nominert til to priser

Jan Kristoffer Dale, som er nominert med novellesamlinga «Arbeidsnever» utgitt på Kolon forlag, har fått god omtale av si første bok.

Juryen skriver blant annet om Dale at: «Novellene henger ikke bare sammen i miljø og språk, de er helstøpte, empatiske framvisninger av livet, hverdagene som rusler forbi.»

I tillegg til debutantprisen er han nominert til Sørlandets litteraturpris som deles ut til forfattere med tilknytning til Sørlandet.

- Sjeldent følsom

Den tredje nominerte, Frederik Svindland, debuterte med romanen «Pelargonia» på Cappelen Damm.

Juryen beskriver boka hans som «et sjeldent følsomt barne/ungdomsportrett der den hverdagslige optikken sildrer gjennom et språklig nærhets- og kjærlighetsfilter som har slående effekt på leseren.»

Hvem som stikker av med prisen blir offentliggjort 25. mars.