Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Et gripende løfte

«Løftet» er rett og slett en nydelig film, en historie fra det levende livets mørke bakgater, om menneskehandel og våknende bevissthet. En dypt moralsk og viktig film.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Brødrene Dardennes dokumentarisk anlagte skildring av 15-årige Igors brutale hverdag i utkanten av Lihge vant den økumeniske prisen ved filmfestivalen i Haugesund. Den fortjener mer, først og fremst et stort publikum.

Igor (Jérémie Renier) bor med sin far Roger (Olivier Gourmet) og er lærling på et bilverksted. Han er i begynnelsen nærmest amoralsk, en som hjelper gamle damer med den ene hånden og stjeler pengene fra dem med den andre. Faren, både kjærlig rå, driver i byggebransjen og utnytter innvandrere han smugler inn i landet. Det ser Igor ikke noe galt i, inntil den dagen en av dem forulykker. Døende ber han gutten om å ta vare på hans kone og barn. Da slites Igor mellom en far som vil redde sitt eget skinn og enken Assita, lurt til å tro at mannen bare har reist.

«Løftet» dreier seg hovedsakelig om Igors strevsomme erkjennelse av skillet mellom rett og galt, om hans gryende medfølelse og forsøk på å finne seg selv. Unge Renier er et lite funn i rollen, han spiller som den naturligste ting av verden i et drama med brå og skjebnesvangre vendinger.

Filmen gir ikke akkurat et flatterende bilde av Belgia, dette merkelig plagede EU-landet. På den annen siden kunne historien utspilt seg mange steder. En tankevekker av en film, om aldri så ubehagelig. Se den.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!