<strong>MINDRE UTSLIPP:</strong> «De siste årene har utslippene fra norsk industri gått ned, men de må ytterligere ned om vi skal nå klimamålsetningene vi har satt oss», skriver Solberg. Foto: Erling Hægeland
MINDRE UTSLIPP: «De siste årene har utslippene fra norsk industri gått ned, men de må ytterligere ned om vi skal nå klimamålsetningene vi har satt oss», skriver Solberg. Foto: Erling Hægeland Vis mer

Et grønnere samfunn

Vi har hatt klimamelding, klimakur, klimaløft og ny klimamelding. Det vi trenger nå er konkret handling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Vi har et ansvar for å overlate jordkloden til våre barn og barnebarn i minst like god tilstand som vi mottok den fra våre forgjengere. Vi har et forvalteransvar.

Forvalteransvaret gjør at vi må starte overgangen til et grønnere samfunn nå. I dag annonserte jeg at regjeringen vil styrke klimateknologifondet med 12,75 milliarder kroner fram til 2016. Og vi framskynder utfasingen av oljefyr i statlige bygg fra 2018 til 2016. Begge tiltakene går lengre enn klimaforliket.

I 2009 tok jeg for første gang til orde for et stort miljøteknologifond. Formålet skulle være å støtte opp om utvikling av ny teknologi i Norge, bidra til klimaomstilling i næringslivet og styrke norske arbeidsplassers konkurransekraft.

De siste årene har utslippene fra norsk industri gått ned, men de må ytterligere ned om vi skal nå klimamålsetningene vi har satt oss. Det krever mer grønn teknologi som samtidig vil gi oss trygge fremtidsrettede arbeidsplasser. Klimafondet bidrar til en slik endring.

I klimaforliket ble det vedtatt et klimafond på 50 milliarder kroner. I dag står det 40 milliarder kroner på fondet. Planen var å nå 50 milliarder i 2016-budsjettet. Men vi har større ambisjoner. I opposisjon fikk vi aldri gjennomslag for at avkastningen fra fondet skulle tilsvare 4 prosent, men det kan gjøre noe med nå.

FØLG DAGBLADET MENINGER PÅ TWITTER OG FACEBOOK

Derfor overfører vi i revidert nasjonalbudsjett nye 4,25 milliarder kroner til klimafondet. Vi varsler også at fondet vil bli økt med samme beløp i 2015 og i 2016 — gitt dagens rentenivå. Det kommer i tillegg til en årlig økning på 5 milliarder kroner i tråd med klimaforliket. Det gjør at vi styrker klimafondet med totalt 12,75 milliarder kroner utover forliket frem til 2016. Styrkingen betyr at vi setter større muskler inn i arbeidet mot klimaendringene.

I klimaforliket ble det også enighet om å fase ut bruken av oljefyr i statlige bygg innen 2018. Statsbyggs bygninger er først ut. I revidert nasjonalbudsjett legger vi frem en handlingsplan for utfasingen hvor vi skrur opp tempoet. Planen er å være ferdig allerede i 2016.

Disse tiltakene forsterker klimaforliket. Men regjeringen skal også gjennomføre tiltak som de rødgrønne partiene sa nei til i forrige periode.

I budsjettet til høsten kommer en ny ordning som skal bidra til å utløse ENØK-investeringer i private hjem. Og vi setter ned en ny grønn skattekommisjon før sommeren. 

Tiltakene for å få ned klimagassutslippene er i tråd med forvalteransvaret. Norge skal omstilles til et lavutslippssamfunn. Konklusjonene fra FNs klimapanel er klare. Vi opplever nå den varmeste 30-årsperioden på den nordlige halvkule i løpet av de siste 1 400 årene. Derfor må vi handle nå.

Norge skal være et foregangsland. Det skal vi også være når FNs generalsekretær arrangerer klimatoppmøte i september. Og vi skal være en pådriver under møtet i Paris i desember 2015. En internasjonal klimaavtale er nødvendig. Avtalen må bygge på prinsippet om et karbonbudsjett. Verden kan ikke slippe ut mer enn det jorda kan tåle uten at global oppvarming overstiger to grader.

Det har vært skrevet og sagt mye om miljø og klima. Ingen kan konkurrere med Norge når det gjelder dokumenter og utredninger om klimaendringer. Vi har hatt klimamelding, klimakur, klimaløft og ny klimamelding. Nå diskuteres en klimalov. Noen snakker om en tredje klimamelding. Men det er ikke dette vi trenger. Det vi trenger nå er konkret handling og færre tonn CO2 i atmosfæren.

Større klimafond, utfasing av oljefyr i statlige bygg, en ordning for å utløse private ENØK-investeringer og en grønn skattekommisjon er konkret handling som gir færre tonn CO2 i atmosfæren. Det er det som betyr noe for neste generasjon.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer