DEBATT

Dyrevelferd

Et grotesk eksempel

Vi har et intensivt dyrehold hvor velferden ofres på økonomiens alter.

INDUSTRIPREGET: Siden 2. verdenskrig har vi fått det stadig bedre. Samtidig har produksjonsdyrene i landbruket gradvis fått flere begrensninger når det gjelder utfoldelse og atferd, skriver innsenderne. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
INDUSTRIPREGET: Siden 2. verdenskrig har vi fått det stadig bedre. Samtidig har produksjonsdyrene i landbruket gradvis fått flere begrensninger når det gjelder utfoldelse og atferd, skriver innsenderne. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

De fleste er enige om at vi bør ta omtanken for våre medmennesker på det største alvor. Men hva med våre umælende to- og firbeinte venner? De kan, som oss, også hjemsøkes av mange kjensler. De kan oppleve savn og smerte, og de kan lide. Dyrene rundt oss bør inkluderes i den etiske sfære.

Albert Schweitzer innså at hans «Ærefrykt for livet» måtte gjelde mer enn vår egen art: «Nå forstår jeg at et verdisystem som bare berører vårt forhold til andre mennesker er ufullstendig og følgelig mangelfullt i sin evne til godhet.»

Siden 2. verdenskrig har vi fått det stadig bedre. Samtidig har produksjonsdyrene i landbruket gradvis fått flere begrensninger når det gjelder utfoldelse og atferd. Vi har i vår del av verden innført et industripreget husdyrbruk.

Fagpersoner tilknyttet landbruket vil hevde som et mantra at vi generelt har god dyrehelse i vårt land. Hvis man sikter til smittsomme sykdommer, ligger vi nok i global sammenheng an til en pallplass på dette feltet.

Men produksjonssykdommer går vi ikke fri fra: Kyllingene som oppdrettes her i landet er av samme rase som i de fleste andre land, og har de samme svake beina. Hønene som sitter i bur i Norge, risikerer å rammes av de samme produksjonssykdommene som fugler i bur i andre land – fra fettleverruptur til smertefulle sår under beina. Grisene som ligger i betongbinger i Norge, lider også av bogsår – smertefulle gnagsår på skuldrene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer