LEDER

Et grovt tillitsbrudd

Dagbladet mener

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Katolikk-saken blir mer og mer alvorlig for hver dag som går og hver nye avsløring som kommer, og biskopen roter seg stadig inn i nye uransakelige blindveier. Dagbladet har avdekket omfattende medlemsrot i Den katolske kirke, som begynner å bli vanskelig å forklare som noe annet enn systematisk medlemsjuks.

Det åpenbare økonomiske motivet er egnet til å styrke mistanken. Kirken kan ha meldt inn 67 000 uvitende mennesker, basert på katolsklydende navn de har funnet i telefonkatalogen og opplysninger fra offentlige registre de har tilgang til. Hvert medlem er verd om lag 900 kroner i offentlig støtte. Kirken har forsvart seg med at de som er døpt katolsk et annet sted i verden, men bor i Norge, egentlig bør tilhøre Den katolske kirken. Problemet er at praksisen er lovstridig etter personopplysningsloven og trossamfunnsloven.

Nå viser det seg at biskopen har fått varsler om dette for lenge siden. Han har visst om praksisen, men ingenting tyder på at han har forsøkt å rydde opp eller meldt fra til Fylkesmannen. Det ansvaret har ansatte tatt.

Eidsvig har tvert imot avvist en varsler, sin egen jurist. Hun skrev i desember et brev til biskopen der hun omtalte praksisen som forsettlig, i verste fall grovt forsettlig. Biskopen svarte med å nekte henne varslerstatus. «Du bringer ikke fram nye faktiske forhold som ikke var kjent for meg. Ditt notat er derfor ikke et varsel i egentlig forstand», svarte han. Svaret er hårreisende, og viser manglende forståelse for alvoret i saken i tillegg til manglende evne til å rydde opp. Juristens brev er et soleklart varsel, og arbeidsmiljøloven slår fast at åpenhet og god håndtering av varsler er arbeidsgivers ansvar.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer