Et halvt brød og sirkus

Norges første «Big Brother»-vinner, Lars Joakim, kastet et halvt brød til folket etter hundre dagers sirkus i norsk offentlighet. En nedlagt flystripe i Oslo hadde overtatt rollen til romertidas Colosseum. Men ellers hadde både Lars Joakim og alle hans storebrødre i TVNorge lært av de romerske keiserne: Gi folket brød og sirkus - og folket er fornøyd.

«Big Brother» lurte de fleste som hadde meninger om programmet på forhånd. Verken sure kritikere eller annonsører hadde forutsett hvor lystne nesten en million nordmenn er på å se ti variasjoner over seg selv gjøre helt dagligdagse ting gjennom tre måneder.

  • Har vi lært noe som helst av de siste 100 dagene, så er det at det er typisk norsk å være kikker.

Alle ti som valgte å blotte livet sitt, hadde i det minste en mulighet for å bli millionær. Hva hadde alle vi som satt og glodde på å vinne? Og hva vant TVNorge?

TVNorge tapte i hvert fall en sjef. Pål Trælvik mener han ble stemt ut av virkelighetskanalen fordi han hadde moralske skrupler mot å vise utroskap på TV - etter å ha vist utroskap på TV i månedsvis. Men oppsigelsen - som i beste virkelighets-tv-stil ble overbrakt på direkte tv - kan like gjerne bunne i at Trælvik og TVNorge ikke fikk inntektene de hadde håpet på, selv om vi seere strømmet til tv-apparatene, mobiltelefonene og isdn-linjene.

  • Inntjening eller ei, de store tv-kanalene kan ikke ha unngått å ha sett potensialet som ligger i å vise «ekte» følelser fra «ekte» norske mennesker - i komplett uekte omgivelser.

«Big Brother» er neppe det siste konseptet i sjangeren. Spørsmålet nå er hvordan man gjør reality-tv stuereint også for kanaler som NRK og TV2. I går kunne Pål Trælvik i et bittert øyeblikk fortelle at NRK og TV2 har slåss om det nye tv-formatet «Farmen». Og kanskje er det nettopp dette som skal til for å samle mer enn 50 prosent av seeruniverset mellom 12 og 45 år, slik «Big Brother» har gjort: at du sender en gjeng på en bondegård anno 1900, kler på dem setesdalsbunader, gir dem noen melkekyr og ser hvordan det går.

Takke meg til Rodney.