DEBATT

Debatt: Bærekraftmål

Et håp for Myanmar
– i cyberspace

Vi når ikke bærekraftsmålene uten å jobbe sammen om å ta i bruk digitale virkemidler for å nå de svakeste.

I MYANMAR: - Jeg er i dag i Myanmar. Folket her har kjempet en lang kamp for demokratiske rettigheter, 25 prosent av dem lever under fattigdomsgrensen. Utdanningssystemet er svakt og samfunnet er preget av voldelige konflikter. Det er et dystert bakteppe, skriver utviklingsminister Dag-Inge Ulstein.
I MYANMAR: - Jeg er i dag i Myanmar. Folket her har kjempet en lang kamp for demokratiske rettigheter, 25 prosent av dem lever under fattigdomsgrensen. Utdanningssystemet er svakt og samfunnet er preget av voldelige konflikter. Det er et dystert bakteppe, skriver utviklingsminister Dag-Inge Ulstein. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Jeg er i dag i Myanmar. Folket her har kjempet en lang kamp for demokratiske rettigheter, 25 prosent av dem lever under fattigdomsgrensen. Utdanningssystemet er svakt og samfunnet er preget av voldelige konflikter. Det er et dystert bakteppe, men det ligger et håp i cyberspace.

Myanmar startet å åpne seg opp mot verden for ti år siden. Samtidig bidrar en svært rask digitalisering av Myanmar til utvikling innen mange områder. I 2010 hadde bare 0,3 prosent av Myanmars befolkning tilgang til Internett. I dag er tallet på over 50 prosent.

Vi vet av egen erfaring at digitalisering bidrar til å spre kunnskap, tjenester og informasjon. Her i Myanmar er mange opptatt av at teknologiske framskritt kan hjelpe utsatte grupper. Jeg er opptatt av at vi må kombinere innsatsen som allerede gjøres innen digitalisering med utvikling. På den måten vil vi kunne hjelpe mange av de mest sårbare.

Telenor har, med sin lokale partner MIDO (Myanmar ICT for Development Organization), etablert «Lighthouses» i landsbyer rundt om i landet. Siden 2016 har vi nådd 242.000 barn og unge på denne måten. Her holdes det kurs om trygg internettbruk og digitale leseferdigheter. Under mitt besøk møtte jeg to ungdommer som har deltatt i prosjektet. Akkurat som ungdom i Norge, lærer de nettvett for å hindre spredning av hatefulle meldinger på sosiale medier.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer