Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Et håp i kruttrøyken

Forfatter Roy Jacobsen velger å konsentrere seg om spørsmålet «Kan det komme noe som helst godt ut av dette?»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kan komme noe godt ut av alt. For en tid. Ut av den andre verdenskrig kom for eksempel det moderne europeiske demokratiet og en nærmest enestående lang freds- og velstandsperiode.

I tillegg fikk vi for første gang - gjennom Nürnbergdomstolen - knesatt prinsippet om at vi alle har et personlig ansvar for våre handlinger, både store og små.

Personlig er jeg tilhenger av en betinget støtte til den britisk-amerikanske operasjonen i Afghanistan, betinget av at den skåner sivilbefolkningen og ikke setter over styr den antiterrorkoalisjonen som ledere verden over nå har sluttet seg til.

Det er altså uhyre viktig å signalisere - og handle i tråd med - at det ikke dreier seg om en etnisk-religiøs konflikt, om et angrep på et folk eller en religion. Dermed kan også de tilsynelatende meningsløse droppene av mat og medisiner få sin logikk; disse må imidlertid komme i like effektive og omfattende former som dem man i sin tid gjennomførte på Balkan.

Konflikten kan - og bør - også føre til at det settes et sterkere søkelys på fattigdomsproblemene i verden.

Men ikke slik at man aksepterer en sammenheng mellom fattigdom på den ene siden og det absurde forhold at en velutdannet millionær kaprer fly og dreper seks tusen sivile på Manhattan.

En slik kortslutning må avvises. Fattigdom gir ikke nødvendigvis grobunn for terrorisme. Fattigdom gir i grunnen grobunn for svært lite. Terrorens historie er da også befolket av ressurssterke, fanatiske enkeltindivider som gjerne bare har et intellektuelt, abstrakt forhold til den nød og urettferdighet de påstår å ville bekjempe.

Endelig kan og bør konflikten føre til en bredere kunnskap om kulturer vi vet lite om; kanskje kan også de tette båndene som nå knyttes mellom øst og vest, bidra til å føre Palestina-spørsmålet inn i et mer konstruktivt spor.
Det er i tilfelle på høy tid. Og det er det vesle håpet jeg ser i kruttrøyken.

KUNNSKAP: Konflikten børe føre til bredere kunnskap om kulturer vi vet lite om, mener Roy Jacobsen.Foto: ERLING HÆGELAND

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!