DEBATT

Debatt: Fritt behandlingsvalg

Et helsepolitisk risikoprosjekt

«Fritt behandlingsvalg» gir ikke pasientene en eneste ny rettighet. Hele ordningen er rigget for å sluse private aktører inn i norsk helsetjeneste – på de offentlige sykehusenes regning.

DISTRIKTENE TAPER: På sikt kan regjeringens utgave av «fritt behandlingsvalg» bidra til at vi får en «tilbudsdrevet» helsetjeneste. Det vil igjen bety at mindre folkerike regioner og de mest kompliserte pasientgruppene blir tapende parter, skriver innsenderen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
DISTRIKTENE TAPER: På sikt kan regjeringens utgave av «fritt behandlingsvalg» bidra til at vi får en «tilbudsdrevet» helsetjeneste. Det vil igjen bety at mindre folkerike regioner og de mest kompliserte pasientgruppene blir tapende parter, skriver innsenderen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Statsminister Erna Solberg har lansert utvidelse av ordningen «fritt behandlingsvalg» og argumenterer med at pasientene må ha valgfrihet ved behandling. Men statsministeren taler mot bedre vitende.

Sannheten er at norske pasienter har hatt rett til å velge behandlingssted helt fra 2001. Ordningen «Fritt sykehusvalg» ble innført av Stoltenberg I-regjeringen og ga alle pasienter rett til å velge behandling ved alle offentlige sykehus i landet, og hos ideelle og kommersielle behandlere som har inngått avtale med et helseforetak.

Under den rødgrønne regjeringen ble denne valgmuligheten utvidet til å gjelde røntgen, laboratorietjenester og rehabilitering. Arbeiderparti-styrte regjeringer har med andre ord gitt norske pasienter omfattende valgfrihet for undersøkelse, behandling og rehabilitering. Solbergs påstand om at Arbeiderpartiet ikke ønsker valgfrihet i helsetjenesten skulle herved være tilbakevist en gang for alle.

Så kan man undres over hvorfor statsministeren kommer med påstander hun vet er usanne. Svaret er like innlysende som det er nedslående. Høyre har i flere år forsøkt å vri seg unna det ugjendrivelige faktum at regjeringens utgave av «fritt behandlingsvalg» er en privatiseringsreform og ikke en pasientreform.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer