Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Et helsvart OL

Oscar-belønt, glimrende dokumentar. Se klipp fra filmen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I OL i München i 1972 gjaldt det ikke doping, men terror.

Denne dokumentaren om palestinske terroristers gisselaksjon mot 11 israelske idrettsutøvere, vant årets Oscar i sjangeren - en virkelighetens thriller av høy journalistisk klasse.

Fakta er kjente nok: Åtte palestinere tok seg med letthet inn til israelerne, rettet pistolene mot dem og holdt dem der til aksjonen fikk sin blodige avslutning på en flyplass. Tyske myndigheter, ivrige etter å riste av seg alle skygger etter OL i 1936, var totalt uforberedte.

Og det er deres utrolig klossete, til dels avskyelige, håndtering av tragedien som står i fokus i Kevin MacDonalds tett redigerte, spennende oppbygde dokumentar, der 28 år gamle opptak og intervjuer er klippet sammen til en nervepirrende helhet. Israelske pårørende er sentrale i intervjuer, sammen med palestinernes eneste overlevende revolvermann - intervjuet ansiktsløst i eksil.

Denne vekslingen mellom trist ro, ettertanke og intens spenning er nesten hypnotiserende, og autoriteter skal man altså aldri slutte å forbauses over. For ikke å si spy av.

<B>SKREKKENS DAGER: </B> Gisseltaking, men OL gikk som vanlig. Se klipp fra <a href=\'http://live1.sonera.se/meta/ondemand/dbmed/September.ram\'>filmen</a>