FILMAKTUELL: Jojo Moyes er i Oslo og Norge for lansering av filmen «Et helt halvt år». Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
FILMAKTUELL: Jojo Moyes er i Oslo og Norge for lansering av filmen «Et helt halvt år». Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

«Et helt halvt år» får refs: - Aktiv dødshjelp forkledd som en kjærlighetshistorie

Jojo Moyes bøker selger som hakka møkk. Nå får hennes nye film massiv kritikk.

(Dagbladet): - Jeg skrev åtte bøker som ikke fikk særlig oppmerksomhet, og tre som aldri ble gitt ut. Det var veldig deprimerende, sier Jojo Moyes.

Dagbladet møter den britiske forfatteren på toppen av Grand hotell i Oslo i forbindelse med lanseringen av filmen «Et helt halvt år», som er basert på hennes bestselgende roman med samme navn. Filmen har premiere i dag.

Sin første roman ga hun ut i 2002, men det tok hele ti år før hun fikk suksess. Oppmerksomheten rundt «Et helt halvt år» ble også mye større enn forventet. Boka har solgt fem millioner eksemplarer på verdensbasis, og 600 000 bare i Norge.

- Det er hardt når du bruker flere år på å skrive ei bok og ingen vil ha den. Når jeg ser tilbake på de åra, vet jeg ikke helt hva som fikk meg til å fortsette, sier hun og legger til:

KJENTE FJES:  Skuespiller Emilia Clarke, best kjent fra «Game of Thrones» spiller hovedrollen som Louisa Clark. «Hunger Games»-stjerna Sam Claflin har fått rollen som Willian Traynor i filmen. Foto: SF Norge AS
KJENTE FJES: Skuespiller Emilia Clarke, best kjent fra «Game of Thrones» spiller hovedrollen som Louisa Clark. «Hunger Games»-stjerna Sam Claflin har fått rollen som Willian Traynor i filmen. Foto: SF Norge AS Vis mer

- Men motgangen har gitt nyttig erfaring, utholdenhet er en veldig viktig dyd å lære seg. Det er noe jeg forsøker å lære barna mine, og det er hemmeligheten bak karrieren min. Går det ikke første gang, må du bare fortsette og forsøke på nytt.

Filmaktuell En svak eim av peppermynte fyller hotellsuiten mens Moyes snakker energisk og engasjert om den nye filmen. Moyes har akkurat kommet tilbake fra USA og har fått et kjerringråd om at peppermynteolje hjelper mot jetlag. Hun unnskylder lukta, mens hun smilende forteller om filmarbeidet.

- Jeg var usikker på om jeg ville lage film av boka, fordi den tar opp vanskelige tema, og rollefigurene er veldig spesielle. Men studioet var klare på at de ikke ville endre slutten eller rollefigurene. Og jeg er veldig fornøyd med resultatet, sier Moyes som selv har skrevet manus til filmen.

Blir kritisert «Et helt halvt år» handler om den unge arbeiderklassejenta Lou Clarke som mister jobben og starter som assistent for Will Traynor, en tidligere suksessrik forretningsmann som er blitt lam i en motorsykkelulykke. Will har mistet viljen til å leve, og filmen kretser rundt hvorvidt den livsglade Lou kan vekke livsgnisten i Will.

Både boka og filmen har fått kritikk for å forherlige selvmord og aktiv dødshjelp (se undersak).

- Slik er det med all kunst som tar opp vanskelige tema, man vil tiltrekke seg kritikk og diskusjon, sier Moyes til Dagbladet.

- Men jeg vil poengtere at historien er fiksjon, og omhandler én mann. Det som gjør Will ekstraordinær, er at han nekter å tilpasse seg den nye hverdagen sin, noe ikke mange andre ville ha gjort. Han representerer ikke en større gruppe funksjonshemmede, sier hun.

Skuespiller Emilia Clarke, best kjent fra «Game of Thrones», spiller hovedrollen som Louisa Clark, mens «Hunger Games»-stjerna Sam Claflin har fått rollen som William Traynor i filmen.

Også andre kjente fjes er å se i det Dagbladets anmelder kalte «rullestolsromantikk». Blant annet spiller Emilia Clarke mot sin tidligere kollega, Charles Dance, som for mange er kjent som Tywin Lannister i «Game of Thrones». Brendan Coyle kjent fra «Downton Abbey» har også en rolle.

Ønsker at folk skal gråte Moyes har tidligere fortalt at hun gråt mye da hun skrev «Et helt halvt år», nå røper hun at arbeidet med filmen har vært vel så krevende for tårekanalene.

- Jeg gråter hver gang jeg ser filmen. Det burde ikke være slik, siden jeg vet akkurat hva som skal skje. Men skuespillerne er så gode. Det er noe med de to sammen som berører meg, sier hun.

Hun håper at filmen skal vekke et spekter av følelser.

- He-he, jeg høres nesten ut som en sadist, men jeg blir veldig glad når folk sier at de har grått etter å ha sett filmen. Jeg er også  blitt overrasket over hvor mye folk ler under filmen. Jeg vil at de skal føle seg oppløftet selv om de gråter.

Om Norge Både i boka og filmen blir hovedpersonen invitert med på ferie av kjæresten til et sted som er langt fra noen drømmedestinasjon, Norge.

Men nå som Moyes opplever så stor suksess i Norge, har hennes syn på landet forandret seg.

- Jeg tok med Norge i historien fordi jeg hadde hørt om de harde vikingløpene her, men nå har jeg vært her flere ganger, og jeg elsker Norge, avslutter Moyes.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram