Et helvete av et rockeventyr

Like rått tilhogd som bandet spilte, formidler Julien Temple historien om rølperne i The Sex Pistols.

Den etter hvert legendariske gruppa vil fortsatt rangere høyt på lista over tidenes mest øredøvende, opprørske, ubehagelige rockeband. Gjensynet er riktig hjertelig, om ikke direkte melodisk, men det var da heller aldri meningen.

Temple lot for flere år siden Pistols\' manager Malcolm McLaren fortelle sin versjon av historien under tittelen «The Great Rockn\'Roll Swindle». Nå er det de gjenlevende medlemmene som tar bladet fra munnen, mens avdøde Sid Vicious kommer til orde gjennom et intervju regissøren festet til bånd, kort tid før heroinen gjorde sitt.

I det store og det hele er det en trist beretning om pengelense bygutter fra Londons nitriste bakgater og hvordan de i 70-åra forsøkte å skape seg et bedre liv ved å lære seg noen gitargrep. Johnny «Rotten» Lydon og de andre er filmet i silhuett, vi ser dem sjelden klart, dokumentarklipp av gruppa er sydd sammen med en mengde klipp fra datidas England og dets mange konflikter - et samfunn med store klasseforskjeller.

«The Filth And The Fury» plasserer slik The Sex Pistols i et perspektiv, og selv om guttene åpenbart har vært vanskelige å håndtere for hvitsnippede platedirektører, kommer bransjen lite heldig fra avsløringene. Å bli minnet om hvilken oppsikt de vakte er morsomt og interessant - et helvete av et eventyr som varte i litt over to år, med et eneste innspilt album, to kontraktoppsigelser og oppløsning i full offentlighet på scenen i San Francisco i 1978.

En voldsom energi preger hele filmen i stil og innhold, den er et godt dokument om et tiår og noen av dets aktører. Et must for rockinteresserte. Andre får si med Lydon: «Never Mind the Bollocks».

ROTTEN: Et must for rockeinteresserte, mener Dagbladets anmelder.