LEDER

Et helvetes leven

Ingress

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Programteksten til direktøren ved Trondheim kunstmuseum, Pontus Kyander, kunne egentlig ha vært en fotnote i rekken av litt overspent kritikk av Frp. Slik ville det blitt hvis regjeringen hadde holdt seg til det gylne prinsippet de viftet ivrig med i opposisjon og i valgkampen: kunsten skal være fri, institusjonene skal ikke være bundet av statlige føringer. Som Høyres tidligere kulturpolitiske talsperson Olemic Thommessen sa på et debattmøte foran lederne i norske teatre og orkestre i 2012: «Hvis jeg blir kulturminister vil jeg erstatte styringsdialogen med samtale over en kaffekopp på mitt kontor, så vi kan snakke om formålet med den enkelte institusjon.»

Fullt så hygggelig er det ikke blitt. Etter å ha blitt kjent med programteksten om Frp, tok Kulturminister Thorhild Widvey direkte kontakt med museets styreleder, Rasmus Brodtkorb. En fin detalj er at ministeren fikk nummeret av hans søster, Julie Brotdkorb - som er statssekretær ved Statsministerens kontor. Rasmus Brobdtkorb kjente ikke til programteksten, og sendte saken videre nedover i systemet til administrerende direktør Suzette Paasche. Der slo den uakseptable politiske henvendelsen fra ministeren ut i full blomst i form av en sms fra Paasche til Pontus Kyander: «Nå har du fått satt i gang et helvetes leven.(...) Det vises til at du har kalt FRP for et nasjonalistisk parti. Trodde vi var enige om at du skulle unngå dette frem til du slutter. Du får det på CV og det bidrar ikke akkurat til å styrke museet. Unødig!»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer