Et historisk veiskille

Ukraina har lenge balansert mellom en lovende demokratisk utvikling og omfattende korrupsjon, vilkårlig politivold, og angrep mot pressefriheten.

MOT EU ELLER MOT RUSSLAND?: «Voldsbruken mot demonstrantene lørdag understreker at Ukraina har en lang vei å gå før det blir et demokratisk land som tilfredsstiller EUs omfattende krav til styresett og reform», skriver kronikkforfatteren. Foto: Ole Morten Melgård
MOT EU ELLER MOT RUSSLAND?: «Voldsbruken mot demonstrantene lørdag understreker at Ukraina har en lang vei å gå før det blir et demokratisk land som tilfredsstiller EUs omfattende krav til styresett og reform», skriver kronikkforfatteren. Foto: Ole Morten Melgård Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

EU-toppmøtet i Vilnius sist fredag ble noe annet enn det mange hadde håpet på. I stedet for en assosieringsavtale mellom EU og Ukraina, som skulle markere at Ukraina vender tilbake til sin historiske europeiske tilknytning og slutten på tre århundrer med russisk dominans, avviste Ukrainas president Viktor Janukovitsj frieriet fra EU og ga dermed etter for det sterke presset fra Russland. Men Janukovitsjs problemer er ikke over med dette. I Kiev pågår nå massive demonstrasjoner som krever at Janukovitsj går av som følge av avvisningen av EU. Demonstrantene blokkerer regjeringsbygninger og har varslet generalstreik.

Tidlig lørdag morgen angrep 500 sikkerhetsstyrker cirka 1000 demonstranter som hadde overnattet på Maidan-plassen i sentrum av Kiev, og banket opp gamle og unge, kvinner og menn uten forutgående advarsel og uten at demonstrantene satte seg til motverge. Dette har sannsynligvis vært å bære bensin til et bål av misnøye, og på det meste var det mer enn 350 000 demonstranter i sentrum av byen søndag. Folk kom for å gi sin støtte til demonstrasjonene fra hele landet, det var til og med demonstrasjoner i det russiskvennlige Øst-Ukraina.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer