Et hjem for deg - et spill for oss...

BODØ (Dagbladet): - Æ vil ha arven min, roper «Juni», før hun retter pistolen mot faren «Georg» og trykker av. Slik ender barnas juleforestilling på Rønvik skole.

- «Cæsar» er kanskje litt voldelig, men det er jo bare på film, framholder skuespillerne ved Rønvik skole.

I går kveld ble skuespillet - som også ble omtalt i Dagbladet i går - vist for nysgjerrige Bodø-foreldre.

- Stykket er ingen voldsorgie, men uskyldig satire på barns vis. Min datter og skolekameratene har valgt en tåpelig såpeserie som bakteppe når de lager sin julefortelling. Det sier noe om hva de er opptatt av - og det gjør meg bekymret for barnas TV-tilbud, sier Torunn Alveng til Dagbladet.

Men hun understreker at hun lot seg imponere av barnas mange fantasifulle replikker.

- Sile vekk

Torunn Alveng er mor til 11 år gamle Kristin og mener barnas temavalg bør være en alvorlig tankevekker.

- Vi voksne kan sile vekk det mest virkelighetsfjerne tøvet. Men kan barn det? Jeg er helt enig med barneombud Trond Waage: TV2 bør ta hensyn til ungene og sende «Cæsar»-såpen sin seinere på kvelden. For vi voksne har ikke alltid mulighet til å kontrollere hva barna ser på TV, sier Alveng.

Men barna tar oppstyret omkring sin egen «Cæsar»-versjon med stor ro.

- Men vi føler oss vel litt såret av kritikken. Vi har øvd to timer to dager i uka siden september for at vi skulle få det slik vi ville, forteller sjetteklassingen Stina Lorentsen (11).

Lys og sang

Barna i Bodø mener de ikke har gjort annet enn å ta utgangspunkt i den TV-virkeligheten de sjøl opplever til daglig.

Derfor valgte de en versjon av et julelselskap på Hotel Cæsar. Der det - i barnas oppsetning - begynner i forsiktige og hyggelige former, men der jula ender tragisk med drikking, drap og selvmord.

- Men vi hadde jo cola i glassene våre, forsikrer ungene.

De synes forresten det er fint at de får gjøre noe annet enn å «tenne lys og synge sanger» når de lager juleteater.

- Tidligere har det alltid vært historier fra Bibelen som har blitt spilt her på skolen før jul. Dette er første gang vi får velge tema sjøl. Da ble det noe vi alle ser på TV og kjenner til. Dessuten er det så mange roller i «Cæsar» at vi fikk plass til mange på scenen, sier Kristin Djerv Alveng (11).

BARN AV «CÆSAR»: Barna på Rønvik skole har vakt oppsikt med sin julefortelling.